V večini Slovenije špricer, v določenih delih špricar, nekje tudi brizganec je zopet in. Pijača za katero sta potrebni zgolj dve ohlajeni sestavini, vino in mineralna voda je kot nalašč za prihajajoče dolgo in toplo poletje.
Kako izbrati vino za špricer?
V vinski kleti Jeruzalem Ormož so prepričani, da je njihov Jeruzalemčan, ki ga stekleničijo že od leta 1968, najprimernejši za pripravo špricerja. Za podkrepitev tega dejstva imajo tudi nagrado, ki jo je prejel Jeruzalemčan in sicer »Naj špricer 2015«. Sicer pa je za špricer potrebno vino, ki ki v sebi nosi pravo razmerje kislin, sladkorjev in ne sme imeti previsoke stopnje alkohola. Jeruzalemčan ima nekoliko višjo stopnjo kislin (6,4 g/l) od sladkorjev (4,5 g/l) in vsebuje 11,5% alkohola.
Kako pravilno pripraviti špricer?
Tradicionalna priprava špricerja pravi, da je potrebno suho belo vino mešati z ohlajeno mineralno vodo v razmerju 1:1 v 2dcl kozarcu (torej 1dcl vina in 1dcl mineralne vode). V kozarec najprej natočimo vino, nato dodamo vodo in se po želji poigramo še z izbranim svežim sadjem in dišečimi zelišči. Pri tem pa je potrebno paziti, da sta tako vino kot voda ohlajena na med 10 in 12°C.
To je zgolj teorija, a svoj špricer lahko pripravite tudi v vinskem kozarcu s pecljem in nekoliko drugačnem razmerju in dodali sezonski kos sadja, nekaj lističev svojega najbolj priljubljenega zelišča in kocko ali dve ledu.
Foto: Matjaž Tavčar/Mediaspeed.