Indukcijski štedilniki v Sloveniji niso več tako redki kot pred nekaj leti. V ponudbi jih ima vsaka bolje založena trgovina z gospodinjskimi aparati. Največji problem (poleg denarja) se ljudem zdi, da bo potrebno zamenjati vso posodo, ki jo imajo doma. No ja, delno to drži, a vsi ki še vedno uporabljajo posode EMO Celje so lahko na varnem saj njihovi izdelki so že od samega začetka izdelave induction friednly.
Samo delovanje indukcijskega kuhalnika je preprosto, s pomočjo magnetnega polja, ki se prenese v lonec. Magnetno polje pa ustvari kroženj električnega toka in tako nastane toplota.
Večina ljudi bi menila, da za delovanje indukcijskega štedilnika porabimo več energije, a ni tako. Predvsem je pri indukciji pomembno, da manj energije vržemo stran, saj se je porabi kar 84%, v primerjavi z električno ploščo, kjer se porabi 52% in plinskim gorilnikom, kjer je ta odstotek 40%. To posledično pomeni, da je potrebno za kuhanje mnogo manj energije in časa, ki ju tako lahko potrošimo za kaj drugega.
Seveda je tukaj še cena, ki ni ravno nizka še posebej tistih, ki so nekoliko pametnejši (samodejno kuhanje, ugašanje…).