Čokoladni vrt je sladica polna čokolade, saj jo sestavlja ganaš iz mlečne čokolade, čokoladni mousse iz temne čokolade, pena iz bele čokolade in čokoladna zemlja. Čokoladni vrt je del menija 2. Sezone šova Gostilna išče šefa (Gostilna pri šefu (2. sezona)- jedilni list in cenik jedi, ki jih v Gostilni pri šefu lahko naročimo).
Za pripravo čokoladnega vrta potrebujemo: 64% čokolada, mlečna čokolada, maslo, jajca, sladkor, sladka smetana, moka
Za čokoladni mousse v posodi raztopimo temno 64% čokolado in maslo. Iz beljakov in sladkorja stepemo sneg. Sneg nato na rahlo vmešamo v čokolado. Ko je vse dobro premešano vlijemo v posodo in pustimo, da počiva nekaj časa.
Ganache (ganaš) iz mlečne čokolade pripravimo tako, da segrejemo sladko smetano do vretja in jo prelijemo čez koščke čokolade. Ko se čokolada raztopi jo vlijemo v posodico. Max 1cm debeline.
Peno pripravimo iz bele čokolade, jo precedimo in damo v napravo za pripravo smetane.
Čokoladno zemljo pripravimo podobno tortici, ki je bila uporabljena za Čokoladnega Janeza v 1. sezoni šova. Maso pripravimo iz stopljene čokolade, moke, sladkorja in jajca. Na peki papir jo razmažemo na 1cm debeli in jo pečemo 45 min na 150-160°C. Ko je testo spečeno ga nadrobimo.
Za omakico pa uporabimo grozdje sorte jurka. Grozdje poberemo iz stebelc, stresemo v posodo in dodamo malo sladkorja. Vsebino nato kuhamo, dokler se ne sprostita barva in sok. Vsebino nato precedimo. Vsebino nato damo v kozico, dodamo malo vode in sladkorja. Ko vsebina zavre dodamo škrob, da se vse skupaj malo zgosti.
V posodico kjer je že ganaš, dodamo še mousse, čokoladno peno in na koncu še čokoladno zemljo.
DOPOLNJENO (3.11.2013)
Ker je pri pripravi sladic pomembno koliko je katere sestavine, je tole kar je spisala komentatorka Anabis na forumu kulinarika.net zelo uporabno.
“Ganache iz mlečne čokolade;
150g mlečne čokolade
150g sladke smetane
62g masla
Mousse temne čokolade:
200g temne čokolade 64%
50g masla
77g rumenjakov
190g beljakov
100g sladkorja
Zemlja:
42g temne čokolade
1 jajce
116g sladkorja
6g kakava
malček pecilnega
50g masla
moka po občutku”