Lososov štrudelj je jed, ki je del menija 2. sezone šova Gostilna išče šefa (Gostilna pri šefu (2. sezona)- jedilni list in cenik jedi, ki jih v Gostilni pri šefu lahko naročimo). Lososov štrudelj sestavlja file lososa, rižota iz ajdove kaše in zelenjavna omaka.
Za pripravo Lososovega štrudlja potrebujemo: olivno olje, por, maslo, smetano, ajdovo kašo, šalotko, timijan, bel poper, sol, file lososa, testo Phyllo (filo), sezam
Omako pripravimo tako, da v kozico damo olivno olje, ko se segreje dodamo narezan por in malo masla. Po nekaj minutah dodamo še narezano zeleno in korenje. Ko vse dobro popražimo zalijemo z vodo in smetano. Smetane ne sme biti preveč, saj želimo, da je omaka zelenjavna. Sestavine nato zmiksamo, da nastane omaka.
Rižoto iz ajdove kaše pripravimo tako, da ajdovo kašo na olivnem olju prepražimo in dolijemo malo vode. Pustimo minutko, dve, da malo začne vpijat vodo. Nato na olivnem olju prepražimo na fino narezano šalotko in na kockice narezan por. Ko je vse prepraženo dodamo še ajdovo kašo in vejico timijana, ki jo na koncu vzamemo ven. Dodamo še na kocke narezano zelenjavo in bel poper.
Lososu, ki mora biti težak 140g in debel 2.5cm, odstranimo kožo. Na Phyllo (filo) testo, ki je zelo podobno vlečenemu testu nanesemo rižoto iz ajdove kaše in nanjo položimo lososa tako, da je tista stran, kjer je bila koža, zgoraj.
Zavijemo in posujemo s sezamom. Nato damo v pečico in spečemo.