Kraški med od 27.2.2013 nosi zaščiteno označbo porekla. Zaščitena označba porekla (ZOP, Protected designation of origin-PDO) je podeljena, ko se kmetijski proizvod proizvaja, obdeluje in pripravlja na določenem geografskem območju. Gre za najvišjo možno zaščito v Evropski uniji, drugi dve sta še Zaščitena geografka označba in Zajamčena tradicionalna posebnost.
V Sloveniji nam je z Zaščitena označba porekla uspelo zaščititi sedem proizvodov in sicer: Ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre (16.2.2007), Nanoški sir (5.10.2011), Kočevski gozdni med (15.11.2011), Tolminc (8.3.2012), Bovški sir (21.8.2012), Kraški med (6.8.2013) ter Mohant (19.11.2013). Več pa v tem članku (Seznam slovenske hrane z oznakami -zaščitena označba porekla (ZOP, PDI), zaščitena geografska označba (ZGO, PGI) in zajamčena tradicionalna posebnost (ZTP, TSG))
V postopku pa imamo 9 proizvodov s tem, da so nekateri predloženi pod novimi kategorijami. Kranjska klobasa je pod Zaščiteno geografko označbo predložena že od 18.2.2012. Upajmo, da so sedaj vse spore zgladili in uvideli, da je Kranjska klobasa slovenski proizvod in bo registracija uspela. Za potrošnike sicer to pomeni samo eno stvar, višjo ceno. Pod isto zaščito želimo imeti še Prekmursko šunko, ki je bila predložena 10.8.2012.
Kraški med smo torej uspeli registrirati, že prej pa smo želeli registrirati Slovenski med, a pod Zaščiteno geografko označbo. Slovenski med smo 22.11.2013 končno tudi registrirali. Pod ZGO pa smo 30.8.2013 predložili tudi Vipavski pršut.
V postopku je še en proizvod, ki ga želimo zaščititi z Zaščiteno označbo porekla, gre namreč za Piransko sol. Piranska sol je bila predložena 27.2.2013. Piranska sol smo precej dolgo zapostavljali, a sedaj kaže, da smo začeli ceniti tradicijo pridelave soli, ki je svetovna posebnost.