Občutljivost na gluten je postal velik hit leta 2011, ko je Peter Gibson, profesor gastroentologije na Monash University v Avstraliji v študiji gluten okrivil za gastrointestinalne težave pri pacientih, ki nimajo celiakije. Celiakija pa je avtoimunska bolezen pri kateri uživanje glutena povzroči vnetje prebavnega trakta.
V tem času se je zgodilo to, da kar 30% Američanov je hrano z manj glutena, do leta 2016 pa bo prodaja zrastla na 15 milijard $, to je 50% rast v primerjavi z letom 2013.
Gibson z rezultati prve raziskave ni bil povsem zadovoljen, zato je raziskoval naprej. V raziskavi je sodelovalo 37 subjektov, ki dokazano niso imeli celiakije in so se samodiagnosticirali kot osebe občutljive na gluten. Najprej so bili na dvotedenski dieti z nizko vsebnostjo FODMAP (carbohydrates (oligosaccharides), disaccharides, monosaccharides alcohols), tako so ustvarili osnovno raven. Nato pa so je bil vsak za teden dni postavljen na eno od treh diet (visoko glutenska, nizko glutenska in placebo).
Rezultati so bili precej zanimivi, saj so pri čisto vseh dietah ljudje zaznali bolečine, slabost in napenjanje, ki je bilo nad osnovno ravnjo. Celo pri placebo dieti, ki je bila enaka kot tista s katero so dosegli osnovno raven so ljudje zaznali poslabšanje.
Zaključek raziskave je torej, da v nasprotju s prvo raziskavo, tokrat niso našli nikakršne posebne povezave med glutenom in prebavnimi težavami. Več kot očitno je, da je bila fama glede glutena bolj tržna puhljica kot nekaj, kar bi slonelo na trdnih dokazih. Profesor Gibson je še povedal, da so potrebne nove dodatne raziskave, da se natančno razjasni kaj natančno povzroča prebavne težave.
Več o raziskavi in njenih zaključkih pa v tem članku.