Valerio Lutman je eden od tekmovalcev 3. sezone šova Gostilna išče šefa (2014). Star je 25 let, prihaja iz Kranja, po poklicu pa je kuhar. Vse ostale tekmovalce pa lahko najdete tukaj (Tekmovalci šova Gostilna išče šefa 3. sezona (2014) – Matevž, Damjan, Anže Š., Valerio, Anže O., Marko, Edi, Nataša, Tina, Špela, Pia in Polonca).
Facebook stran: Valerio Lutman Gostilna išče šefa
Nad kuhanjem so ga navdušili starši, s katerimi je že v mladih letih ustvarjal ob štedilniku in žaru, največji zagon pa mu je dal njegov profesor. Kuhanje je zanj veliko veselje, saj omogoča nenehno učenje in odkrivanje novih kombinacij okusov.
Valerio se predstavi: Največji pečat v mojem življenju poleg dela predstavlja kolesarstvo. Dogodek, ki si ga bom najbolj zapomnil, je nastop na eni najtežjih in največjih MTB dirk na svetu v JAR in dobra uvrstitev. Tu gre posebna zahvala tudi sotekmovalcu, saj je to dirka parov. Ko se kolesarska sezona zaključi, pridejo na vrsto tudi tehnična dela. Že od otroštva dalje sem z zanimanjem opazoval očeta in ‘nonota’ pri delu, in od njiju črpal potrebno znanje. V prostem čase se najraje udeležujem družabnih dogodkov, kot so koncerti, v poletnem času za sprostitev najraje ribarim, v jeseni pa strastno nabiram gobe.
Najljubša hrana in pijača: bezgov sok, testenine z golažem
Tvoja specialiteta: Je dušen zajec s popečeno polento. Na maščobi prepražimo čebulo in korenje, odstavimo, popečemo kose zajca, stresemo praženo čebulo in korenje k mesu, zalijemo, začinimo in kuhamo do mehkega. Zgostimo s podmetom in kuhamo še 15 minut. Nato skuhamo polento in jo vlijemo v pekač, ohladimo, zrežemo na kose in jih popečemo na žaru in ponudimo k mesu.
Kdaj in zakaj si začutil ljubezen do kuhanja?
Nad kuhanjem sem se navdušil doma. Imam lepe spomine na otroštvo, ko sem mami pomagal pri peki palačink, očetu pa pri peki mesa, rib na žaru in sladic. Največji pečat pa mi je pustil profesor v tretjem letniku kuharstva. Prepričal me je s svojo strokovnostjo, natančnostjo in karizmo.
Kaj ti pomeni kuhanje?
Veselje in poklic, v katerem se vedno učiš in odkrivaš nove kombinacije okusov.
Spomni se najbolj smešnega, dramatičnega ali nenavadnega dogodka, ki se ti je pripetil med kuhanjem!
Kot vajenec pri pripravi mesne lazanje. Po dolgi pripravi in pečenju vzamem pladenj iz pečice in pristane na tleh. Ali pa se mi v pentljo na predpasniku ulovi zajemalka, ko grem mimo pulta, in to ne enkrat.
Kakšne izkušnje z gostinstvom imaš?
Vse zaposlitve so bile v kuhinjah od kmečkega turizma, gostilne do restavracije.
Zakaj bi prav ti moral postati zmagovalec šova?
Ker imam spoštljiv odnos do hrane in do sodelavcev, sem marljiv in zanesljiv.