Miha Hauptman je eden od tekmovalcev šova MasterChef Slovenija, stara je 32 let, prihaja iz Trebnjega, po poklicu je gostinski tehnik, zaposlen pa je kot vodja restavracije v Ljubljani. Več o drugih tekmovalcih pa tukaj (Tekmovalci šova MasterChef Slovenija (Alen, Amir, Blaž, Dorian, Eva, Jernej Nejc, Karmen, Katja, Maja, Miha, Robert, Sašo, Tamara, Tilen, Tjaša in Zala)).
Zakaj si se prijavil na oddajo MasterChef Slovenija?
Ko sem videl, da Masterchef tekmovanje prihaja v Slovenijo, sem se brez pomislekov prijavil nanj. Sem zelo velik oboževalec tega tekmovanja in Gordona Ramseyja in kot ljubiteljski kuhar sem se z največjim veseljem prijavil na tekmovanje, ker želim preizkusiti svoje meje in znanje, seveda pa vse to želim tudi nadgraditi.
Kaj sicer počneš v življenju, kaj te veseli?
Trenutno sem vodja restavracije v Ljubljani. To delo opravljam z veseljem, ker me veseli delati z ljudmi in imam zelo rad raznoliko delo, ki pa ga je v mojem delu zelo veliko. Zelo rad potujem, rad spoznavam nove kulture in seveda hrano oziroma jedi, povezane z državami in kontinenti. Najbolj me privlači Azija in azijske jedi, ker so zelo pestre in vključujejo zelo veliko različnih sestavin in so zelo pestrih okusov in zanimivih kombinacij. Vsekakor pa rad probam vse jedi, saj sem zelo velik gurman. Rad se tudi ukvarjam s kolesarjenjem, tekom, rolanjem in relaksiram s savnanjem in plavanjem. V prostem času pa zelo rad spremljam modo in poizkušam tudi sam kaj lepega dizajnirati in seveda narediti. Moda me spremlja vedno in povsod, saj se kot oseba zelo rad lepo in drugače uredim. To počnem zaradi sebe, ker se v tem zelo dobro počutim, ne pa zaradi tega, da bi izstopal iz množice ljudi.
Tvoja najljubša jed je …?
Kot velik gurman nimam neke najljubše jedi, je pa sigurno azijska kuhinja moj skoraj vsakodnevni spremljevalec. Zelo rad si pripravim riževe rezance z veliko sveže in različne zelenjave.
Katera je bila prva jed, ki si jo pripravil?
Po prvem poizkušanju kuhanja jajčk in hrenovk sem se opogumil in naredil file stroganov, ki pa mi je odlično uspel. Cela družina doma je bila navdušena nad okusi in sem bil zelo ponosen sam nase.
Na kateri krožnik si najbolj ponosen?
Jaz sem ponosen na vse svoje krožnike, zagotovo pa sem najbolj ponosen na mojo rožnato pečeno račko, ki sem jo pripravljal na avdiciji za sodnike, in tudi ta me je popeljala v nadaljnje tekmovanje. Takrat sem bil zelo ponosen sam nase in s tem sem tudi dokazal, da uživam v tem, kar delam, in to se tudi občuti na mojih krožnikih.
Kdo je tvoj najzvestejši in/ali najstrožji kritik?
Moj največji kritik je zagotovo moj svak, ker je tudi on velik gurman in zelo rad preizkuša različne okuse in kombinacije. Mi pa vsekakor veliko pomeni, da imam ob sebi nekoga takega, ki mi lahko poda konstruktivno kritiko, ki pa jo vzamem za dobro in zadeve skušam popraviti.
Zakaj kuhanje in ne na primer namizni tenis?
V svoji mladosti sem profesionalno treniral latinsko ameriške in standardne plese in to je bila ljubezen mojega življenja. Ko pa sem začel spoznavati kuhanje in okuse, pa se je vse zelo hitro spremenilo. Opustil sem ples in se začel ukvarjati s kuhanjem in iskanjem novih okusov. To me je popeljalo v čisto drugo dimenzijo mojega življenja in trenutno si ne morem predstavljati življenja brez kuhinje in ustvarjanja v njen, saj je kuhanje zame zelo sproščujoče.