Lidl Slovenija v pripravo kruha vlaga kar nekaj napora in to kažejo tudi rezultati, saj je kar 12 njihovih izdelkov prejelo zlato priznanje kakovosti. Najbolj priljubljen med njimi pa je ajdov kruh z orehi.
Med nagrajenimi izdelki so rustikalna bela štruca, žemlja, krof z mareličnim polnilom, bela štruca, italijanski kruh, koruzni kruh, Martinov kruh, ajdov kruh z orehi, kruh s semeni, stoletna štručka, pizza štručka in orehova potička. Med nagrajenimi izdelki jih kar 9 proizvaja Žito in tudi ajdov kruh z orehi sodi v to skupino.
Ajdov kruh z orehi
Ajda je staro živilo, ki postaja vse bolj priljubljeno zaradi svojega značilnega okusa, pa tudi zaradi številnih koristi za naše zdravje. Bogata je z beljakovinami, antioksidanti in prehranskimi vlakninami. Inštitut za nutricionistko na svoji spletni strani navaja, da naj bi imeli izvlečki beljakovin ajde koristen učinek na nekatere kronične bolezni, kot so diabetes, visok krvni tlak, povišan holesterol ter bolezni srca in ožilja. Ajdovo zrno ima dobro uravnoteženo aminokislinsko sestavo. Poleg visoko kakovostnih beljakovin pa ajda vsebuje tudi flavonoide in flavone, fitosterole, fagopirine ter proteine, ki vežejo tiamin. Flavonoidi so glavna skupina naravnih antioksidantov. Pomagajo zniževati raven holesterola v krvi, ohranjajo moč in fleksibilnost kapilar in arterij, znižujejo krvni tlak in zmanjšujejo tveganje za nastanek arterioskleroze. Ajdova moka je primerna tudi za ljudi s celiakijo, saj ima nizko vsebnost prolamina (sestavine glutena).
Kako nastane Lidlov ajdov kruh z orehi?
Postopek priprave ajdovega kruha z orehi poteka v dveh delih. Najprej v Žitu in nato v Lidlovi pekarni.
Priprava hlebčka v Žitu
Pri pripravi ajdovega hlebca so v Žitu združili sodobno tehnologijo z ročnim delom in skrivnostmi naših babic. Posebnost tega kruha je, da mu dajo dovolj časa, da »dozori«. Za kakovosten kruh je treba imeti kakovostne sestavine, ki jih nato s posebnim mešalnikom, ki oponaša gibanje rok, počasi zamesijo testo. Na koncu testu primešajo še ročno prebrana orehova jedrca. Hlebčke v prepoznavno trikotno obliko ajdovega zrna, oblikujejo peki ročno. Nato vzhajano testo položijo v košarice iz pušpana, naravnega materiala, ki diha, zato da bi se čim bolj približali tradicionalnemu načinu peke. Iz vzhajalnice gredo hlebčki v peč, od tam pa predpečeni najprej v ohlajanje in nato v zamrzovalnik.
Dopeka hlebčka v Lidlovi pekarni
Ob vmesnem skladiščenju v centralnem skladišču Lidla Slovenija in neprekinjeni verigi hlajenja kruh prispe v poslovalnico. Zmrznjene hlebčke pečejo po sistemu »first in – first out«, kar pomeni, da vsak prispeli hlebček v zamrzovalniku čaka kar najmanj časa, preden je dopečen v Lidlovih pečeh.
V poslovalnici se kruh iz zamrznjenega stanja neposredno vstavi v pečico, saj kruha ni treba predhodno odtajati.
Različne vrste kruha se v pečici pečejo z različnimi sistemi peke oziroma programi, tako ima tudi ajdov kruh z orehi svoj program z optimalnimi nastavitvami glede vlaženja, temperature in časa celotne peke.
Sistem dopeke odpira vrata tudi v tujino
Sodelovanje Lidla Slovenija in Žita presega tudi meje naše države. Lidlov sistem namreč posredno odpira možnosti slovenskim dobaviteljem, da vstopijo tudi na druge trge, kjer je Lidl prisoten, kar je trenutno v več kot 25 držav in približno 10 tisoč trgovinami. Tako je Žito preko Lidla Slovenija svoj kruh in pekovske izdelke iz dopeke v letu 2010 pričelo izvažati v Avstrijo, v nadaljnjih letih in vse do danes pa še v Italijo, Švico, Španijo, Dansko in Romunijo. Ajdov kruh z orehi pa je možno kupiti tudi na Kanarskih otokih, ki spadajo po okrilje Lidl Španija.
https://www.youtube.com/watch?v=UecP0y8MLn4