18. Slovenski festival vin in 8. Festival kulinarike se odvija tudi danes, 20.11.2015 v Grand hotelu Union v Ljubljani. Slovenski festival vin skupaj s Festivalom kulinarike vsako leto dokazuje svoj položaj vodilne slovenske prireditve na področju vin. Priljubljenost prireditve med obiskovalci znova dokazuje veliko število sodelujočih priznanih vinarjev in vrhunskih vinskih vzorcev.
Letošnji festival vin bo znova postregel z najboljšim, kar dajo slovenski vinogradi, pa tudi nekateri izven naših meja. Piko na i festivalu bodo postavili Festivalsko ocenjevanje vin v sodelovanju z revijo Dolce vita in vodene degustacije s festivalskimi vini. V sklopu Slovenskega festivala vin so pripravili tudi delavnice, seznam lahko najdete tukaj.
Ocenjevanje je potekalo 3.11.2015, degustiranih vzorcev je bilo 66, število objavljenih vin je 60, ker so jih 6 zaradi neprimernosti izločili. Degustatorji pa so bili dr. Tatjana Košmerl, mag. Darja Zemljič, Urša Cvilak, Jože Rozman, Darinko Ribolica in Bojan Kobal pod vodstvom Bruna Gaberška
In kakšni so rezultati ocenjevanja?
Po izboru ocenjevalne komisije in po standardih Vinskega svetovalca v reviji Dolce vita, so izbrali:
– NAJ Mlado vino:
Gaube, Prvenec, 2015
– NAJ Belo vino:
Vino Kupljen Jeruzalem-Svetinje, Samo Kupljen,
Spirit of Jeruzalem, 2011
– NAJ Rdeče vino:
Vina Zgonik, Aleksander in Damir Zgonik, Rdeči cuvee, 2012
– NAJ Mehurčke:
Radgonske gorice d. d., Zlata radgonska penina, brut nature, 2007
– NAJvišje ocenjeno vino:
Vino Kupljen Jeruzalem-Svetinje, Samo Kupljen,
Spirit of Jeruzalem, 2011
Festival KULinarike
Tako kot v preteklih letih, bo festival tudi to leto na dveh nivojih, ki ju predstavljata Gledališče okusov, v katerem v živo, pred občinstvom vizijo razpisane teme ustvarjajo priznani Chefi, in Galerija okusov, v katerem se predstavljajo šole, gostilne in restavracije, ponudniki delikates, itd. Oba nivoja Festivala KULinarike vsako leto povezuje tema festivala. Letos smo v sodelovanju s Turizmom Ljubljana razpisali temo Okusi osrednje Slovenije.
V živo bodo kuhali priznani Chefi na razpisano temo. Jedi se pripravljajo kot avtorska prezentacija ene izbrane jedi izmed jedi v naboru Okusi osrednje Slovenije. Ko Chef zaključi s kuhanjem v živo in predstavi končano jed, iz kuhinje prinesejo predpripravljene krožnike s Chefovo jedjo, ki jo postrežejo gledalcem. V dogovoru med Chefom in vinarjem, ki se predstavljajo na vzporednem Slovenskem festivalu vin, se k vsakemu krožniku doda eno od festivalskih vin, ki ga predstavi vinar osebno, obiskovalci pa ga dobijo v pokušino.
V Galeriji okusov bodo gostili omejeno število slovenskih restavracij in gostiln iz projekta Okusi Osrednje Slovenije ter srednje in višje strokovne šole, kakor tudi skupino osnovnošolcev iz partnerskega projekta Kuhna pa to. Vsem tem se bodo pridružili tudi proizvajalci delikates, ki bodo predstavili in v pokušino obiskovalcem ponudili različne delikatese in/ali jedi na letošnjo temo.
GLEDALIŠČE OKUSOV
Petek, 21. november 2014
16.15: Luka Jezeršek, Gostinstvo Jezeršek
– jed: Namašeno pišče z raki in hrenova omaka (priredba recepture iz Vodnikovih kuharskih bukev: piščeta s rakmi namašene v hrenovem zosi)
– vino: Ščurek, chardonnay, 2014
17.30: Igor Jagodic, Restavracija Strelec
– jed: Ajda, mleko, slive
– vino: Vino Kupljen, Passion, 2009
18.45: Janez Bratovž, Restavracija JB
– jed: Ljubljanski burek
– vino: Steyer, dišeči traminec, suho, 2013
GALERIJA OKUSOV
Petek, 21. november 2014
1. Višja strokovna šola za gostinstvo in turizem Bled
Drobnjakovi štruklji, zaroštan krompir s kuhanim kuncem
2. Biotehniški izobraževalni center Ljubljana, Center kulinarike in turizma, KULT 316
Ragu govejega repa, pražen krompir s suhim sadjem v svinjski mrežici, drobnjakova omaka
3. Društvo vesela kuhna, Kuhna Pa To: OŠ Jožeta Moškriča, Ljubljana
Všenat zelje in kranjska klobasa
4. Društvo vesela kuhna, Kuhna pa To: OŠ Vižmarje Brod
Fižolova enolončnica z ajdovo kašo
5. Društvo vesela kuhna, Kuhna Pa To: OŠ Ivana Cankarja, Vrhnika
Vrhniški slivov štrukelj
6. Polži Zupet, proizvodnja in posredništvo d.o.o.
Polži z zeliščnim maslom
7. Društvo klub prešerne zdravljice Humanitarius, Klub Dishi
Srnin golaž, kostanjevi njoki
8. Sirarna Gligora d.o.o.
Paški sir, kulen
9. Oster rob, Luka Grmovšek s.p.
Japonski kuhinjski noži
10. TIC Ljubljana
Mini ljubljanske tortice
11. Revija Pet zvezdic
12. Revija Dober tek