Slovenski festival vin in Festival kulinarike bosta , 25.11 in jutri 26.11.2016 že tradicionalno zasedla Grand Hotelu Union v Ljubljani. Slovenski festival vin se bo odvil 19., Festival kulinarike pa 9. Potekala bosta med 15.00 in 20.00.
Glavni poudarki in novosti tokratnega dogodka bo razširjen program Slovenskega festivala vin, ki se bo dogajal na različnih, partnerskih lokacijah v centru Ljubljane, posodobljen Festival kulinarike, kjer bodo v Gledališču okusov v živo, v parih kuhali najboljši slovenski chefi, v Galeriji okusov pa bodo restavracije in gostilne predstavile svoje najnovejše kulinarične kreacije, zanimive in poučne festivalske delavnice, poseben program za študente, poslovni sestanki z vinarji
Festival vin raste
Letošnji Slovenski festival vin bo ponudil 25% več vinarjev in vinskih kleti v primerjavi z zadnjimi leti – to je 106. Prisotna bodo tudi večjih organiziranih skupin vinarjev: Združenje družinskih vinogradnikov in vinarjev, Vinska družba Slovenije, Mabat, Združenje slovenskega reda vitezov vina, Lidlov mladi vinar. Skupaj pa bo možno preizkusiti več kot 400 vrst vina.
Festival kulinarike
V Gledališču okusov, kjer Chefi kuhajo jedi v živo, pred obiskovalci, se bodo letos predstavljali Chefi v parih, in sicer bosta vsak dan festivala dve predstavi.
Vsak od Chefov bo pripravljal svojo jed, skupna, rdeča, nit vsakega para pa bo isto festivalsko vino. Udeležba v gledališču je všteta v ceno kupljene vstopnice, število mest pa omejenih na 30. V Galeriji okusov pa se bodo poleg Chefov, ki nastopajo v Gledališču okusov, predstavili še ostali, povabljeni Chefi. Program Gledališča okusov je na voljo TUKAJ, Galerije Okusov pa TUKAJ.
Redni del je tudi festivalsko ocenjevanje vin
Letos je na ocenjevanju bilo 172 vin od tega jih je bilo 142 na koncu tudi objavljenih. Žirija, ki so jo sestavljali Jože Rozman, Darja Zemljič, Valentin Bufolin, Boštjan Povše, Matjaž Povše, Majda Debevc, Maks Kadivec, Mihaela Kopše Krsnik, Liam Cabot, Bruno Gaberšek, Primož Rojac, Rado Stojanovič, predsedovali pa Tomaž Sršen, Bojan Kobal, Dušan Brejc je vina ocenjevala v štirih kategorijah in sicer: Peneča vina, Bela suha in polsuha vina, Bela polsladka in sladka vina ter Rose in rdeča vina.
V kategoriji Peneča vina je z oceno 87,933 zmagala Zlata radgonska penina Selection, Radgonske gorice d. d., letnik 2012.
V kategoriji Bela suha in polsuha vina je z oceno 87,113 zmagala Malvazija Maceracija, Uroš Rojac, letnik 2013.
V kategoriji Bela polsladka in sladka vina je z oceno 90,311 zmagal Laški rizling izbor, Kmečka zadruga Krško z.o.o., letnik 2011
V kategoriji Rose in rdeča vina pa je z oceno 88,197 zmagal Merlot Arhiva, Martin Krapež, letnik 2011.