Mednarodni dan piva obeležujemo vsak prvi petek v avgustu, v letu 2020 je to 7. avgust. Dan, ki je posvečen ustvarjalcem piva in vsem, ki skrbijo, da je najbolj priljubljena nizko alkoholna pijača tudi primerno postrežena, je letos nekoliko drugačen. Poleg zmernega in odgovornega pitja, mednarodni dna piva v sebi nosi tudi sporočilo medsebojne povezanosti in si prizadevanje za ponovno vzpostavitev pretrganih vezi ter podporo celotni verigi vrednosti.
COVID-19 je močno prizadel segment hotelirstva in gostinstva
Eden najhuje prizadetih sektorjev je tako imenovani HoReCa sektor oz. segment hotelirstva in gostinstva, ki vključuje restavracije, bare, pivnice, kavarne in druge lokale, med katerimi so številna mala in mikro podjetja. Na ravni EU je zaradi zaprtja obratov ogroženih okoli šest milijonov delovnih mest. Ker pa so bile restavracije in gostilne več mesecev zaprte, zdaj pa tudi ne obratujejo v polni meri, se je pivovarjem občutno zmanjšal obseg povpraševanja. Okoli tretjina prodanega piva namreč pride do kupca prav prek gostinstva in tega prek trgovskih poti ni mogoče nadomestiti. Za mnoge pivovarje se je torej pomembna ali celo edina pot na trg čez noč prekinila. Vse pivovarje, v Sloveniji jih je več kot 100, v EU pa več kot 10.000 je epidemija koronavirusa COVID-19 močno prizadela.
Predsednik Združenja slovenskih pivovarn Jernej Smolnikar ob mednarodnem dnevu piva povedal:
Vsem pivovarjem sveta in tistim, ki poskrbijo, da je naš izdelek na koncu spoštljivo postrežen ter ljubiteljem piva najprej iskreno čestitam ob našem prazniku piva. Ob tem ne morem mimo ključnih sporočil, ki jih slovenski pivovarji naslavljamo na pristojne institucije. V času, ki marsikaterega od naših članov in partnerjev postavlja na tanko črto preživetja ali zaprtja dejavnosti, je pomembno, da se še bolj povežemo, si izmenjujemo znanje in izkušnje ter oblikujemo jasna priporočila o tem, kako podpreti gostinstvo in pivovarstvo v okviru zelene obnove in trajnostnega razvoja. V teh časih moramo bolj kot kdaj koli prej zagotavljati prožnost pri organizaciji našega dela, a hkrati bolj kot kdaj koli prej potrebujemo stabilne, zanesljive dolgoročne rešitve, ki bodo v okviru okrevanja gostinstva omogočile tudi nadaljnji razvoj pivovarstva.
Letos v sklopu Mednarodnega dneva piva 2020 zaradi omejitev povezanih s koronavirusom pivovarji ne bodo organizirali množičnih praznovanj. Vsekakor pa je prav, da mu namenimo nekaj pozornosti. Še posebej zato, ker Slovenija v letu 2021 postaja Evropska gastronomska regija.