Epidemija koronavirusa COVID-19 je vplivala na ogromno različnih področij, med drugim tudi kulinariko. Poročilo Mastercarda, ki sloni na neodvisni raziskavi Fly Research izvedeni v januarju in februarju 2021 v 19-ih državah, razkriva nekatere domače kulinarične trende. Tako je med drugim 58% Evropejcev v zadnjem letu izboljšalo svoje kuharske veščine.
Evropejci za domačo kuhinjo porabijo 38% več časa kot prej
Vaja dela mojstra, če mojster dela vajo. Tako je za piljenje kuharskih veščin v preteklem letu povprečno gospodinjstvo porabilo skoraj 20 ur na teden. To je kar 38% več časa kot prej. Za izboljšanje razpoloženja pa se Evropejci najpogosteje zatečejo k družinskim klasikam, kot so pečenka, špageti in palačinke. Nekaterim klasika zadostuje, a kar 65% jih je v tem času poseglo po novih receptih. Navdih so iskali na televiziji, socialnih omrežjih, telefonih in računalnikih.
Najbolj popularna hrana za izboljšanje razpoloženja v Evropi:
- Združeno kraljestvo in Irska – pečenka
- Francija – palačinke
- Italija – špageti carbonara
- Nemčija – goveje rulade
- Španija – tortilja
- Poljska – palačinke
- Rusija – kotleti
- Ukrajina – boršč
- Turčija – mesne kroglice (Köfte)
- Madžarska – palačinke
- Romunija – polenta
- Nizozemska – enolončnica
- Portugalska – polenovka s prilogo
- Švedska – švedske mesne kroglice z omako
- Belgija – pečeni krompirček
- Češka – golaž
- Avstrija – dunajski zrezek
- Slovaška – Kapustnica (juha iz zelja in klobase)
30% jih je v času karantenskih omejitev živila prvič kupilo prek spleta
Karantena je spremenila tudi nakupovalne navade, tako z vidika načina kot lokacije nakupovanja. Vsak tretji (30%) je namreč v zadnjem letu prvič v življenju živila kupil prek spleta. Zanimivo pa je tudi to, da jih je kar 29% dejalo, da so zaradi impulzivnih spletnih nakupov za živila in sestavine porabili več kot prej. Zelo spodbudna pa je informacija, da jih 34% namerava hrano na spletu nakupovati tudi po odpravi omejitev. Poleg hrane pa so kupci posegli tudi po kuhinjskih pripomočkih. Največ se jih je odločilo za doživele naprave in aparati za kuhanje, kuharske knjige, posode in sveče.
Jeannette Liendo, višja podpredsednica za marketing pri Mastercard Europe je ob predstavitvi rezultatov povedala:
Zadnjih 12 mesecev je bilo precej napornih, a veseli nas, da opažamo tudi pozitivne trende, kot je vseevropski kulinarični razcvet. Osrednja vloga naše blagovne znamke je povezovanje ljudi s stvarmi, ki jim prinašajo veselje, ne glede na to, ali gre za naša partnerstva, zagotavljanje enkratnih izkušenj ali priročnih ter varnih načinov za nakup vsakodnevnih izdelkov.