Restavracija Breg je nova kulinarična pridobitev Ljubljane. Na naslovu Breg 20, kjer je neko domovala restavracija Vitez, je chef Jorg Zupan, trenutno edini prejemnik Michelinove zvezdice v Ljubljani, odprl svojo drugo restavracijo. Ta sliši na preprosto ime Breg.
Restavracija Breg kot neogostilna
Kuharski mojster Jorg Zupan in njegov poslovni partner Matjaž Ivanc, s katerim uspešno sodelujeta že pri restavraciji Atelje, sta se tokrat podala v nekoliko bolj urbane vode. Jorg je pojasnil, da je koncept gostilne zamišljen kot neobistro (néo-bistrot), a ker je prostor precej večji, sta koncept preimenovala v neogostilna. Néo-bistrot je sicer nov stil francoskih restavracij, ki jih predstavljajo nizka cena, inovativne kulinarične kreacije, sproščena atmosfera in mednarodni vplivi. Jorg in Matjaž pa z gostilno Breg tudi nadaljujeta gostinsko tradicijo na lokaciji Breg 20, ki sega v 16. stoletje.
Jedilnik restavracije Breg vsebuje mastno in slastno
Chef Jorg Zupan je pojasnil, da so z ekipo pripravili jedilnik / meni, ki temelji na vsem dobro poznanih okusnih jedeh »za dušo«. Hkrati pa so sledili načelu mastno in slastno. Poletni meni je razdeljen na pet kategorij. To so: Hladne predjedi, Izbor mesnin in vloženin, izbor sirov in marmelad, tople jedi in sladice. Sestavine, ki jih uporablja so od slovenskih proizvajalcev. Nekaj zelenjave pa vzgojijo tudi sami na lastnem vrtu, ki je prav tako ena od novosti.
Kaj pa cene?
Cene jedi so dostopne, saj je bila to tudi ena od usmeritev pri ustvarjanju restavracije Breg. Tako se jedi na poletnem jedilniku gibljejo med 5€ za Affogato (tonkin sladoled, kavni liker, espresso, lešnikov nugat) do 22€ za file sveže jadranske ribe na žaru s sezonsko prilogo. Poletni meni med drugim ponuja tudi tatar suhozorjene govedine s čebulnim maslom in misom (10€). Med hladnimi predjedmi je tudi buratta z melaso iz rdeče pese, mandlji in rdečim poprom (8€). Tople jedi ponujajo domače testenine ala »Cacio e pepe« (9€), rižoto z žafranom (10€), »Osso bucco« in žafranova rižota (18€), hrustljav kotlet suhozorjenega krškopoljca in krompirjeva solata z zelišči (19€). Sladice pa poleg prej omenjenega affogata tudi »zažgano« skutina torta z marmelado kislih marelic (6€), pečen proseni narastek s suhimi slivami in orehi sladoledom kisle smetane in angleško kremo (6.5€).
Restavracija Breg – delovni čas
Delovni čas restavracije Breg je od torka do sobote od 12.00 do 22.00 in ob nedeljah od 12.00 do 17.00.