Kava v McDonald’s Slovenija, ki je del McCafè ponudbe, se že dolgo ponaša z Rainforest Alliance certifikatom. Leta 2018 pa so naredili še korak naprej in si kot drugi, prvi so bili seveda Italijani, za dobavo kave izbrali butično italijansko pražarno Caffè Ottolina iz Milana. Gre za pražarno z dolgo tradicijo, saj deluje že od leta 1948. Uporaba nove kavne mešanice Intensa je hkrati pomenila tudi uporabo novih kavnih avtomatov in predvsem šolanje barist. Barista je namreč tisti, ki z znanjem, izkušnjami in občutkom ustvari ta aromatični napitek.
McDonald’s kava Intensa prinaša intenzivno mešanico arabice in robuste
Italijanska pražarna Caffè Ottolina za McDonald’s kavo pripravlja od leta 1995. Posebej za McDonald’s so razvili dve kavni mešanici, različico s 100% arabico in mešanico poimenovano Intensa, ki združuje 65% kave arabica in 35% kave robusta. McDonald’s Slovenija se je odločil za slednjo. Caffè Ottolina v kavni mešanici Intensa združuje zrna blage in zelo aromatične kave arabica iz Srednje in Južne Amerike ter azijske kave robusta z več kofeina in močnim zemeljskim okusom. Močnejše praženje pri Intensi intenzivnost in lastnosti še bolj poudari.
Kava se ponaša s certifikatom Rainforest Alliance
Od leta 2007 se vsa kava v McDonald’su ponaša s certifikatom neprofitne mednarodne organizacije Rainforest Alliance. Organizacija si prizadeva za ohranjanje naravnega okolja ter pomaga ljudem, ki so od tega okolja odvisni. Podjetja, pridelovalci in lastniki zemljišč, ki sodelujejo v njihovih programih, izpolnjujejo stroge standarde za ohranjanje biotske raznovrstnosti in zagotavljanje trajnostne rabe okolja in naravnih virov.
McCafè z italijanskimi kavnimi aparati La Cimbali
Aparat za pripravo kave je poleg kavne mešanice, kavnega mlinčka in bariste ključen za pripravo dobre kave. McDonald’s Slovenija je svoje McCafè restavracije opremil s kavnimi aparati priznanega italijanskega proizvajalca La Cimbali. Zgodovina podjetja seže v leto 1912, ko so proizvedli prvi aparat za pripravo kave na osnovi vodnega uparjanja. Aparat za espresso vodo segreje na temperaturo med 88°C in 92°C ter s tlakom 9 atmosfer v 25 do 30 sekundah izvede ekstrakcijo. Pri kavnih aparatih je izjemnega pomena tudi redno čiščenje in servisiranje. Le tako je moč zagotoviti kakovostno in konsistentno pripravo espressa in drugih oblik kave. V restavracijah McDonald’s Slovenija je moč izbirati med 13 kavami in kavnimi napitki.
Zmagovali latte art z Alpskim mlekom Professional Barista
Slovenskih dobaviteljev vključenih v dobaviteljsko verigo McDonald’s je vse več. Prav pri pripravi večine kav se lahko pohvalijo, da vsebuje slovensko mleko. Ljubljanske mlekarne so namreč eden od certificiranih McDonald’sovih dobaviteljev. Pri McDonald’s Slovenija tako za pripravo kav z dodanim mlekom uporabljajo Alpsko mleko Professional Barista. Alpsko mleko Professional Barista vsebuje 3,7% beljakovin, te so ključne za pripravo kakovostne mlečne pene in so osnova za vrhunski latte art oz. umetnost risanja z mlečno peno. V ponudbi McDonald’s Slovenija je še en izdelek Ljubljanskih mlekarn in to je Alpsko mleko. Tega je moč izbrati v Happy Meal ponudbi.
Izobraževanje barist je poglavitnega pomena za dobro kavo
Dobra kava in dober kavni avtomat sta osnova za pripravo dobre kave, a barista je tisti, ki z znanjem in občutkom pripravi odlično kavo. Ob vpeljavi kave Caffè Ottolina so pri McDonald’s Slovenija imeli poseben barista trening z njihovim baristo. Na dodaten trening v Milano na sedež pražarne Caffè Ottolina so poslali tudi ekipo izbranih barist, ki so nato ob vrnitvi predajali znanje dalje na ostale zaposlene v McCafèju. Za doseganje še boljših rezultatov pa so sklenili sodelovanje z lokalnim podjetjem Topespresso. Skupaj z njim je McDonald’s Slovenija vzpostavil poseben program za izobraževanje njihovih zaposlenih. Po uspešno zaključenem izobraževanju zaposleni prejmejo naziv McCafè barista.
Z državnim prvakom v latte artu v zeleni kategoriji na svetovno prvenstvo
Latte art je umetnost, ki poleg znanja zahteva tudi trening. Pri tistih zaposlenih v McDonald’s Slovenija, pri katerih so zaznali talent za latte art, so omogočili še dodatna izobraževanja in treninge. To jim je omogočilo, da so pridobili certifikate po Latte Art Grading sistemu. Tako se lahko pohvalijo, da sta se v letu 2020 dva njihova barista udeležila državnega prvenstva v latte artu v zeleni kategoriji in dosegla odlične rezultate. Dejan Jovanov je postal državni prvak v zeleni kategoriji, Kristina Erić pa državna podprvakinja. Kot državni prvak se bo oktobra 2021 Dejan udeležil svetovnega prvenstva v latte artu v Milanu in ponosno zastopal McCafè.
McCafèji po Sloveniji s kombinacijo za odlično kavo
20 McCafèjev po Sloveniji tako ponujajo odlično kavno kombinacijo, saj je vrhunska italijanska kava pripravljena s slovenskim Alpskim mlekom Professional Barista in izpod spretnih rok bariste. Izbrati je moč med sedmimi kavami in šestimi kavnimi napitki. Tako se v ponudbi najde vse od espressa pa do kavnega napitka Latte Macchiato Premium Irish.