Odprta kuhna 2022 je danes, 18.3.2022 ob 10.00 odprla svoja vrata. Letošnja Odprta kuhna hkrati predstavlja 10. sezono te kulinarične tržnice, ki obiskovalce združuje na Pogačarjavem trgu v Ljubljani. Otvoritveni petek je privabil 45 ponudnikov, med njimi je 6 takšnih, ki se na Odprti kuhni predstavljajo prvič.
Odprta kuhna 2022 vsak sončni petek od 10.00 naprej
Pogačarjev trg v Ljubljani bo Odprto kuhna 2022 gostil vsak petek od 10.00 naprej. V pomladnem delu sezone bodo obiskovalci kulinarično tržnico lahko obiskali do 21.00. Poleg prej omenjenih šestih novincev, ki so se Odprti kuhni pridružili že danes, pa se bodo skozi sezono predstavili še nekateri drugi. Organizatorji obljubljajo, da bo premiernih predstavitev v sklopu Odprte kuhne 2022 vsaj 15. Veselo razpoloženje pa bo v jubilejni sezoni občasno popestril še večerni DJ program, za katerega bo na otvoritvi poskrbel DJ Udo Brenner.
Prihajajo vrhunski chefi z Michelinovimi zvezdicami
Kulinarično dogajanje bodo popestrili občasni obiski vrhunskih chefov, ki na Odprti kuhni ne sodelujejo redno. Ljubljana ima trenutno zgolj enega chefa z Michelinovo zvezdico, to je Jorg Zupan iz Restavracije Atelje. Jorg se bo po letu 2019 in prvič po pridobljeni zvezdici vrnil na Pogačarjev trg. Na Odprti kuhni bo svoje dobrote predstavljal še en prejemnik Michelinove zvezdice, to bo Luka Košir iz Gostišča Grič.
Luka je Odprto kuhno opisal kot oder:
Če se na njem izkažeš, gostje hitro poiščejo tvojo restavracijo. S spodbujanjem ustvarjalnosti je Odprta kuhna pripomogla k prepoznavnosti restavracij, iz debat, ki smo jih tam načeli s chefi z vse Slovenije, pa se je razvilo marsikatero sodelovanje. Vse to je pomembno prispevalo k razvoju in uspehu naše restavracije, vključno z Michelinovim priznanjem
Jorg pa je o ponovnem prihodu in začetku nove sezone povedal:
Začetek Odprte kuhne lahko razumemo kot začetek preporoda kulinarične scene v Ljubljani. Tedenski dogodek, ki v ospredje postavlja kulinariko, je vplival na širitev obzorij – na spremembo razmišljanja o hrani, drugačen pogled in na raziskovanje kulinarike.
Kaj bo ponujala Odprta kuhna 2022?
V sodelovanju s Turizmom Ljubljana in blagovno znamko Gourmet Ljubljana bo Odprta kuhna v 10. sezoni obiskovalce seznanjala z lokalnimi jedmi in jih izobraževala o bogati kulinarični dediščini osrednje Slovenije. Majaronka bo someščanom predstavila bogato obložene brioše, arančine in sladoledne sendviče. Pri babici Marici iz Slovenskih Goric bodo obiskovalci okušali štručke s krškopoljcem in kuncem, OPA Resort z Velikega Vrha (Šmartno ob Paki) pa bo stregel goveji jezik in potočne rake. Bon Bon čokoladni atelje iz Kamnika bo očaral s čokolado vseh velikosti, barv in oblik, za sladkosnede pa bo dobro poskrbljeno tudi pri stojnici Le Mousse Goose iz Ljubljane, ki bo ponujala hrustljave princeske in mini mousse tortice. V prihajajočih tednih se bodo pridružili tudi: Linda Bistro, Ogam Korean Restaurant, Restavracija Maxim, Birdie in Merit Showroom.
Zanimive številke 10-ih sezon Odprte kuhne
Odprta kuhna je v 10-ih letih zabeležila 210 izvedb v Ljubljani oz. 276 izvedb po celotni Sloveniji. Odprta kuhna je namreč v preteklih letih gostovala v osmih različnih mestih (Ljubljana, Slovenj Gradec, Koper, Celje, Nova Gorica, Ptuj, Novo mesto, Vipava). Obiskovalci so v tem času imeli možnost preizkusiti več kot 1.200 različnih jedi pri več kot 300 različnih ponudnikih. Prodanih pa je bilo več kot 4 milijone porcij.
Foto: Odprta kuhna/SousChef