Knjiga Umetnost krašenja kruha by Anita Šumer si je na tekmovanju Gourmand World Cookbook Awards, ki velja za oskarje na področju kuharskih knjig, priborila naziv Best of the Best. Anita Šumer se je s svojo knjigo borila v konkurenci 1558 knjig iz več kot 200 držav. To je tudi prvič, da je slovenska kuharska knjiga na tem tekmovanju prejela naziv Best of the Best.
Umetnost krašenja kruha by Anita Šumer
Umetnost krašenja kruha je Anitina tretja knjiga. V njej je opisala vrsto tehnik za krašenje kruha in trikov pri peki kruha. Knjiga na 224 straneh prinaša 220 fotografij, ki jih je stilirala Barbara Remec, posnel pa Nik Jarh. Oblikovno zasnovo zanje je ustvarila Petja Montañez. Opremljena je tudi s QR-kodami, ki vodijo do videoposnetkov s prikazom posamezne tehnike.
Edouard Cointreau, predsednik tekmovanja je dejstvo, da je knjiga Umetnost krašenja kruha postala najboljša kuharska knjiga leta 2021, pojasnil takole:
Anita Šumer postaja svetovno prepoznavna, saj živi za svoje poslanstvo in vizijo. Navdušila je tudi britansko založnico Anne Dolamore iz založbe Grub Street, ki je po mojem mnenju ena največjih poznavalk avtorjev kuharskih knjig na svetu. Knjigo bi priporočil vsem ljubiteljem knjig, strastni peki pa je resnično ne smejo spregledati.
Janez Bogataj, etnolog in raziskovalec kulinarične dediščine pa je dodal:
Nove knjige Anite Šumer ne smemo razumeti le kot oživljanja zgodovinskih spominov, ampak na njihovih spoznanjih iskati nove ustvarjalne izzive. Z okrašenim kruhom predvsem nekaj sporočamo, ustvarjamo vezi med kruhom in človekom, ki so v sodobnosti pogosto pretrgane ali celo pozabljene
Knjiga ima tudi dobrodelno noto, saj je del sredstev od prodaje namenjen neprofitni organizaciji Lunina vila, ki nudi psihosocialno in psihoterapevtsko pomoč otrokom in mladostnikom.
Foto: Nik Jarh