Spar Slovenija v sklopu njihove trajnostne akcije »Hrana ne sodi v smeti« skrbi, da z različnimi ukrepi rešuje problematiko zavržene hrane. Tako npr. iz viškov kruha Pekarne Spar zdaj v sodelovanju s pivovarno Green Gold Brewing nastaja pivo Golden Bread.
Matjažev hlebec je tisti, iz katerega nastaja pivo
Luka Rojnik, direktor pivovarne je v sklopu priprave recepture izbral Matjažev hlebec iz Pekarne Spar. V pekarni tako viške kruha narežejo, posušijo in nato pošljejo v pivovarno. Tam sledi postopek drozganja, po katerem v kotlu ostanejo tako imenovane tropine (ostanki slada, kruha in drugih sestavin), ki jih za krmo živine uporabijo lokalni kmetovalci. Po drozganju poteka fermentacija, ki traja 14 dni, zatem pa pivo zori še en teden. Končni izdelek je pivo vrste motni pale ale. V pivu je moč občutiti kruhove in nežne sadne note, prijetno grenčico ter aromo, ki jo dajeta hmeljni sorti Aurora in Styrian Wolf.
Trajnostni vidik je Spar upošteval tudi pri embalaži. Tako je pivo Golden Bread polnjeno v pločevinke, ki jih je možno vedno znova reciklirati brez izgube kakovosti materiala. Boštjan Kos, vodja Pekarne Spar je na koncu šaljivo pripomnil: »Kdo bi si mislil, da se pivo viškov kruha ne brani.« in dodal, da je skupni izdelek dokaz, da lahko z dobrimi idejami zmanjšamo količino zavržene hrane.