Evropski simpozij hrane bo v Ljubljani potekal od 5. do 7. novembra 2022. Poleg samega celodnevnega simpozija, ki bo potekal v ponedeljek, 7. novembra na Ljubljanskem gradu, se bosta pred tem odvila še Gourmet Ljubljana Crawl in Ljubljana Soul Chef. Potekali pa bodo tudi prav posebni I Feel Slovenia izleti po Sloveniji.
Evropski simpozij hrane 2022
Letošnja izdaja Evropskega simpozija hrane bo združevala pomen trajnostnega odnosa do hrane, namen oblikovanja odgovornejših navad in navdih svetovnih kuharskih imen in izjemnih posameznikov z različnih področij. Tako se bodo dotaknili vprašanja, kako trajnostni odnos do hrane celostno vpliva na posameznika in posledično na njegov odnos do okolja. Ter, kako z odgovornimi navadami v ospredje postavljamo bolj zavestno in premišljeno ravnanje s hrano.
Več o samem dogodku in močnostih rezervacije, pa TUKAJ.
Gourmet Ljubljana Crawl in Ljubljana Soul Chef
Sobota, 5. novembra 2022 bo v sklopu Evropskega simpozija hrane prinesla Gourmet Ljubljana Crawl in Ljubljana Soul Chef. Gourmet Ljubljana Crawl bo kulinarično povezal 7 zanimivih lokacij v Ljubljani. To bodo: dvorana Kapela s cvetličarsko galerijo Oblak Miha, galerija DobraVaga, muzej Bankarium, ljubljanska Mestna hiša, Mestni muzej, Hiša Iluzij ter pasaža blagovnice Maxi. Vse te kulinarične postojanke bodo povezovale predstavnice nežnejšega spola iz restavracij združenja JRE Slovenija. To bodo: Sara Kavčič (Gostilna pri Lojzetu), Nina Čarman (Gostilna Danilo), Patrizia Bevčič (Rizibizi), Barbara Košir (Grič), Martina Breznik (Hiša Raduha) in Sabina Repovž (Gostilna Repovž).
Ljubljana Soul Chef pa bo poskrbel za sobotni večer. Kulinarični večer bodo pričarali trije kuharski mojstri iz treh priznanih slovenskih gostinskih družin. Družinske kuharske ekipe bodo iz gostiln Grič, Gostilne Mihovec in Dvor Jezeršek.
Butični I Feel Slovenia gastronomski izleti po Sloveniji
V nedeljo, 6. novembra 2022 bodo organizatorji pripravili posebne butične I Feel Slovenia izlete. Ti bodo namenjeni predstavnikom najpomembnejših mednarodnih medijev, ki bodo spoznali butične bisere Slovenije in inovativne posameznike, ki premikajo meje v turizmu, gastronomiji in podjetništvu.
Celodnevni simpozij, ki se bo zaključil z doživljajsko večerjo
V ponedeljek, 7. novembra 2022 pa bo na Ljubljanskem gradu potekal celodnevni simpozij. Postregel bo s številnimi zgodbami vrhunskih mednarodnih chefov. Med njimi bodo tako Alberto Landgraf (Oteque, Brazilija), Rodolfo Guzman (Boragó, Čile), Mory Sack (Pariz, Francija) in Santiago Lastra (London, Združeno kraljestvo). Pridružili se jim bodo še številni drugi govorci, ki bodo spregovorili o trajnostnih prehranskih sistemih in aktualnih tematikah v gastronomiji.
Zaključek Evropskega simpozija hrane 2022 pa bo predstavljala doživljajska večerja. Tokrat bodo moči prvič združili chefi slovenskih restavracij, ki so letos na novo prejele Michelinove zvezdice, Igor Jagodic (Restavracija Strelec), Filip Matjaž (Restavracija COB) in David Žefran (Restavracija Milka).