Odprta kuhna 2023 v Ljubljani je vrata odprla danes, 17.3.2023 ob 10.00. Že otvoritev pa prinaša številne za 11. sezono napovedane novosti. Med 50 različnimi ponudniki, ki se predstavljajo na otvoritvi Odprte kuhne 2023, je kar 8 novih. Med njimi je tudi Pekarna Ana chefinje Ane Roš, ki je na Pogačarjev trg pripeljala dobrote iz njihove pekarne na Slovenski cesti.
Lior Kochavy, direktor in ustanovitelj Odprte kuhne je ob začetku nove sezone povedal:
Vsako leto je ključni poudarek na raznolikosti in kakovosti, se pa morda zadnja leta bolj nagibamo k jedem za dušo in ugodje. Prizadevamo si, da sestavimo okusno mešanico svetovnih kuhinj, uspešnic ulične hrane in domačih jedi iz različnih slovenskih regij ter vse skupaj začinimo s ščepcem trendov in novosti.
Kulinarična tržnica na Pogačarjevem trgu v Ljubljani tako v začetku sezone obiskovalce vabi vsak nedeževni petek od 10.00 do 21.00. Novosti, ki jih je moč poizkusiti že na današnji otvoritvi Odprte kuhne 2023 pa so naslednje:
Družinska gostilna Hiša Jerin, ki prihaja z ljubljanskega Barja, se predstavlja mehkimi svinjskimi lički z domačimi njoki ter slastnim cmokom, polnjenim s slivo in prelitim s fino vanilijevo kremo. MEMON Prosciutto e Vino CF obiskovalcem ponuja najboljše evropske pršute z zaščitenim geografskim poreklom. Nekateri so starani tudi do 36 mesecev. Seveda so poskrbeli, da jih je moč kupiti tudi za domov.
Juicy Marbles se predstavlja z vegansko alternativo mesu. Pri Boul pa ponujajo sklede v treh različicah (piščanec, blanširan losos ali piščančji ramen). Te so sicer hitro pripravljene, a vsekakor niso hitra hrana.
Letos bo v ponudbi precej več slaščic
Prej omenjena Pekarna Ana bo zagotovo poskrbela za del teh dobrot. Gelateria DiMatteo se prav tako premierno predstavlja ob začetku sezone. V njihovi ponudbi so ameriške palačinke z različnimi nadev, prelivi in posipi. Poleti pa bodo temu dodali še butični italijanski sladoled. Fantje iz Starega Piskra bodo predstavili še Sladki Pisker z zavitki po receptu njihovih babic. Zaenkrat stavijo na jabolčnega, mareličnega s skuto in višnjevega. Ekipa Dragon Street Food, pa v ponudbo Odprte kuhne dodaja zmajske kurtoše, plnjene z najrazličnejšimi polnili.
Sodelovanje na Odprti kuhni 2023 je sicer potrdilo več kot 60 različnih ponudnikov, od tega 10 novih. Poleg prej omenjenih sta novosti tudi restavracija Breg, ki bo poskrbela za ostrige s šampanjcem ter ekipa Drinx.si, ki bo obogatila ponudbo vrhunskih vin. Stojnica Brine pa ponudbo džinov bogati s koktejli.
Niso pozabili na trajnostno noto
Že pred leti so na Odprti kuhni izločili plastiko, vsa leta pa vestno ločujejo odpadke. Lior Kochavy še dodaja, da k trajnemu načinu delovanja spodbujajo tudi njihove partnerje, spodbujajo pripravo jedi iz lokalnih in sezonskih sestavin s čim manj odpadka. Obiskovalce pa vabijo, da Odprto kuhno obiščejo peš, s kolesom ali javnim prevozom. Tako kot v preteklih letih, pa bodo tudi letos ob zaključku vsake Odprte kuhne v Ljubljani viške hrane v sodelovanju s Slovensko filantropijo razdelili družinam v stiski.