Festival Brina 2023, ki bo potekal v soboto, 3. junija 2023 ob 17.00 do 24.00, bo v tretjo edicijo vstopil v prenovljeni in bolj ekstravagantni izdaji. Ljubljanski festival džina, ki so ga organizatorji izvedli v letih 2019 in 2022, se letos predstavlja kot festival koktejlov in miksologije.
Festival Brina 2023 poleg džina letos tudi z miksologijo
Festival Brina, ki poteka v partnerstvu s Turizmom Ljubljana in Gourmet Ljubljana bo v letošnji izdaji popestrila tudi delavnica trajnostne miksologije, ki bo potekala ob 18.00. Dogajanje pa bo popestril tudi nastop skupine Pantaloons ter DJ-ja Bayo in Udo Brenner. Lior Kochavy, ki skupaj z ekipo skrbi tudi za kulinaričnima projektoma Odprta kuhna in Pivo & Burger Fest je o letošnji spremembi povedal:
Za nadgradnjo koncepta smo se odločili, ker želimo širši javnosti predstaviti kreativno brbotanje, ki smo mu lahko v zadnjih letih priča na področju miksologije in ki se postopoma uveljavlja tudi pri nas. Inovativne recepture novih avtorskih koktejlov ter reinterpretacija klasik s kakovostnimi alkoholnimi in brezalkoholnimi pijačami pridobivajo vse pomembnejše mesto v številnih barih, bistrojih in vrhunskih restavracijah širom sveta.
Ljubljanski koktejl Brina z jagodami in pehtranom
Dominik Gobec, idejni vodja programa alkoholnih in brezalkoholnih pijač v restavraciji Milka v Kranjski Gori, ki se lahko od lanskega leta pohvali tudi z Michelinovo zvezdico, festival Brina z letošnjim letom dobiva nekoliko drugače zasnovan koktejl Brina. Vsak od sodelujočih partnerjev bo kot osnovo za koktejl Brina prejel sirup, ki je pripravljen iz pehtrana in jagod. Končni izdelek pa bodo ponudniki sestavili sami z dodajanjem alkoholnih in brezalkoholnih dodatkov. Ponudba, ki bo prvič na voljo na samem festivalu Brina, bo kasneje na voljo tudi v barih in restavracijah, s katerimi sodelujejo.
Delavnica o trajnostni miksologiji
Pod pokroviteljstvom Turizma Ljubljana in blagovne znamke Gourmet Ljubljana, se bo v času festivala Brina odvila tudi delavnica, ki bo posvečena trajnostni miksologiji. Dominik Gobec bo predstavil najsodobnejše smernice in pristope, ki ljubitelje koktejlov spodbujajo k premišljeni rabi sestavin. Pa tudi zmanjševanju odpadkov ter netijo kreativnost, ki je osrednje gonilo razvoja na tem področju. Sama delavnica je brezplačna, prijave nanjo niso potrebne, se bo pa pričela ob 18.00 in bo potekala na terasi pod pergolo v preddverju Križank.
Brina prvič tudi z živo glasbo
V sklopu festivala Brina 2023 bosta glasbeno spremljavo bosta za gramofoni skrbela DJ-ja Bayo in Udo Brenner. Prvič pa Brina prinaša tudi glasbeni nastop v živo. Pravzaprav bosta kar dva, en ob 19.30 in drug 22.00. Obakrat bo nastopila skupina Pantaloons, ki bo s svojo mešanico londonskega new jazza, trubačev, funka, breakbeata in dubstepa med obiskovalci Brine zagotovo poskrbela za dnevno dozo fizkulture. Poskrbljeno pa bo tudi za hrano. Na voljo bodo New Mexico Style takosi, ki bodo v novi taqueriji kmalu dopolnili kulinarično ponudbo Ljubljane.