Penine Istenič so konec septembra 2023 obeležile 55 let in ta lep jubilej so v družinskem podjetju zaokrožili s predajo vodenja družinskega podjetja tretji generaciji. Po Janezu Isteniču, ki je s pridelavo penin po klasični metodi pričel, ko se je za novo leto nazdravljalo še z gaziranimi vini, sladkanimi s sirupom, ter Mihi Isteniču, sta zdaj štafeto prevzela brata Mark in Nik Istenič. Mark je inženir agronomije in tik pred magisterijem na hortikulturi, Nik pa tik pred magisterijem na ekonomiji.
Mark in Nik Istenič sta ob 55-letnici Penin Istenič prevzela vodenje družinskega podjetja
Vizionarsko vinarsko delo Janeza Isteniča je v eno najbolj prepoznavnih slovenskih blagovnih znamk razvil sin Miha Istenič. Miha je ob predaji štafete povedal, da so penine kot lakasti čevlji, nikoli ne gredo povsem iz mode, le nove generacije se jih morajo naučiti ceniti. Mark in Nik si bosta delo razdelila glede na svojo izobrazbo, a hkrati pravita, da se bosta drug od drugega tudi učila.
Mark Istenič, ki je zadnjih nekaj mesecev izkušnje nabiral v eni najboljših vinarn južne poloble Stefano Lubiana v Avstraliji, se bo večinoma ukvarjal s pridelavo in kletarjenjem. Povedal je, da se z bratom dobro zavedata, da stopata v velike čevlje.
Penine Istenič so bile v marsičem prve, to si želiva ohranjati tudi v prihodnje. Morda bo zgodba šla v smer, ki bo povsem najina, saj bomo samo tako bomo lahko nadaljevali ta trend, da smo prvi. Morda kakšen poskus ne bo uspešen, ampak če uspeta eden ali dva, smo dosegli svoje
Nik Istenič, ki se bo v večji meri posvečal marketingu in vodenju blagovne znamke, pa je dodal:
Ponosen sem, da lahko tudi v tretji generaciji nadaljujemo družinsko tradicijo. To, da se lahko razvijamo naprej, je velik privilegij. Zavedava se, da naju čaka soočanje z izzivi zaradi klimatskih sprememb, a želiva ne glede na okoliščine stremeti k največji kakovosti ter ohranjati vizijo Penin Istenič še naprej.
Predstavili so novosti in napovedali brezalkoholno penino Desiree 0 %
Na dogodku, ki se je ob tej priložnosti odvil na posestvu Istenič, so predstavili tri nove penine (Cuvée Natura 2020 brut nature, Rare 2019 brut nature in No. 1 brut), ki so jih trije mladi chefi spajali z izbrano penino. Jedi so pripravljali Tomaž Bratovž (JB), Mojmir Šiftar (PEN Klub) in Zala Pungeršič (Masterchef 2023).
Mark in Nik pa sta hkrati razkrila nekaj načrtov za prihodnost. Penine Istenič bodo razvrstili v tri celovite skupine. Nefiltrirane penine z minimalno intervencijo in brez žvepla (No. 1, Rare, Cuvée Natura), klasične penine (Barbara, Gourmet Rose, Prestige…) in aromatizirane penine (Desiree). Hkrati pa sta izpostavila, da vedno več mladih tudi ob posebnih priložnostih išče brezalkoholno alternativo. Zato imajo pri Isteničevih v načrtu razvoj brezalkoholne aromatizirane penine Desiree. Njuna želja za prihodnost pa je, da bi v prihodnje več sodelovali s ponudniki na Bizeljskem ter vpeljevali nove, sodobne turistične pristope.
Miha Istenič je uradno postal kmet, a bodo še nekaj časa »tekli skupaj«
Je že res, da bosta Mark in Nik Istenič uradno vodila Penine Istenič, a prehod bodo izvedli postopoma. Miha Istenič je povedal, da je ponosen na svoja fanta, ki se pogumno podajata v družinski posel. Ob družinskih pogovorih jima je večkrat poudaril, da občutka krivde rečeta ne, če imata glede tega najmanjši dvom. Način, na katerega sta rekla »da«, pa je zanj največja nagrada. Na koncu je še izpostavil, da bodo še nekaj časa tekli skupaj, čeprav se je sam dejansko umaknil iz poslovodske vloge in uradno postal kmet.