S.Pellegrino je odprl prijave za letošnje, že 6. različico tekmovanja S.Pellegrino Young Chef Academy. S tem tekmovanjem želijo mladim in nadobudnim kuharskim mojstrom dati možnost, da se pokažejo na svetovnem kulinaričnem odru. Slovenci smo se lani odlično odrezali. V regijskem finalu za JV Evropo in Mediteran smo imeli kar dva tekmovalca, Mojmirja Šiftarja in Žigo Koprivca. Žiga si je priboril tudi nagrado S.Pellergino za družbeno odgovornost. Prijave za S.Pellegrino Young Chef Academy 2024 so odprte do 19. junija 2024.
Tekmovanje S.Pellegrino Young Chef Academy 2024 vabi tudi mlade slovenske kuharske mojstre
Z odprtjem prijav za S.Pellegrino Young Chef Academy 2024, se je tudi v Sloveniji pričelo iskanje mladih kulinaričnih talentov. Pri tem jim pomoč (od prijave do tekmovanja) nudi Lili Vodušek, produktna vodja blagovne znamke S. Pellegrino za Slovenijo pri podjetju Merit HP. Med prednosti, ki jih takšno sodelovanje za tekmovanju prinese, je navedla:
Omogoči jim vpogled v globalno kulinarično sceno, vzpostavitev stikov z najpomembnejšimi chefi na svetu, prinese kopico novega znanja, sodelovanje z izjemnimi mentorji, stkejo pa se tudi povezave in prijateljstva z mladimi kolegi z vsega sveta.
Prijavitelji morajo predložiti recept za izjemno jed
Na tekmovanje se lahko prijavijo mladi kulinarični ustvarjalci in ustvarjalke, stari manj kot 30 let (rojeni od 20. februarja 1994 dalje). Na prvi stošnički bo njihova naloga, da predložijo recept za izjemno jed, ki izraža osebno vizijo, edinstvene veščine in izvirno ustvarjalnost mladega chefa ali chefinje. Dodatna zahteva pa je, da ima prijavitelj vsaj leto dni izkušenj na položajih Executive Chef, Chef de Cuisine, Sous Chef, Chef de Partie ali Commis Chef, pri čemer ni nujno, da je vse leto opravljeno v isti restavraciji.
Slovenija je bila lani na tekmovanju izjemno uspešna
Zadnja izdaja tekmovanja je zabeležila rekordno število udeležencev, saj se je v 15 regijskih finalnih tekmovanj uvrstilo več kot 166 kuharjev. Slovenija je umeščena v regijo JV Evropa in Mediteran (v kateri ni Italije) in je poleg Grčije bila edina v regijskem finalu, ki si je priborila dve mesti. Slovenijo sta zastopala Mojmir Šiftar, ki mu je kot mentor stal ob strani Tomaž Kavčič ter Žiga Koprivc, katerega mentor je bil Marko Magajne. Žigov krožnik s slovensko postrvjo, lipo in medom je osvojil tudi pomembno nagrado za S.Pellegrino za družbeno odgovornost.
Regionalni zmagovalci se bodo seveda pomerili še na velikem finalnem dogodku za nagrado S.Pellegrino Young Chef Academy 2024-25. Za osvojitev naziva pa bo moral ali morala prepričati globalno žirijo, ki jo sestavlja sedem uglednih in mednarodno priznanih chefov. Med njimi je bila leta 2018 tudi Ana Roš. Poleg zmag na regionalnih in globalnem finalu se bodo prijavitelji potegovali tudi za tri dodatne nagrade. Slednje so namenjene priznanju različnih prepričanj mladih kuharjev in njihovih pristopov k ustvarjanju pozitivnih družbenih sprememb skozi hrano. Te nagrade pa bodo: Nagrado za družbeno odgovornost S.Pellegrino (to je v lanskem regijskem finalu prejel Slovenec Žiga Koprivc), Nagrada Acqua Panna Connection in Gastronomy (za najbolje predstavljeno kulturno dediščino kuharjeve rodne regije) in Nagrada Fine Dining Lovers Food for Thought (kuhar, ki z avtorsko jedjo najbolje predstavlja svoja osebna prepričanja).