Na obilno obloženih velikonočnih mizah se kot nepogrešljiv element najde dišeča in okusna potica. Pri Žitu, ki je največji proizvajalec potic v Sloveniji, so zato pred veliko nočjo predstavili novosti in spomnili na tradicionalno recepturo, ki jo uporabljajo pri pripravi potic. V njihovi ponudbi je širok nabor potic od prave domače orehove potice do makove, kokosove in seveda pehtranove potice. Slednjo poznamo le v Sloveniji, saj tovrstnega okusa drugod ne poznajo. Vsako leto poleg tradicionalnih okusov pripravijo tudi nove »limited edition« okuse, ki jih predstavijo pred novim letom.
Priprava potice je umetnost, ki terja svoj čas
Za izdelavo ene potice, od začetne priprave sestavin za testo in nadev do končne peke, v pekarni v Lescah porabijo približno tri ure. Po ohladitvi potico skrbno zapakirajo, da ohrani svojo svežino, nato pa jo distribuirajo v lastne prodajalne in po celotni Sloveniji.
Domača orehova potica je kulinarični simbol Slovenije
Domača orehova potica iz Žita predstavlja najbolj priljubljeno izbiro med potrošniki. Kupci jih lahko naročijo v Žitovih prodajalnah in jih še tople odnesejo domov. Kot so izpostavili pri našem največjem pekarskem podjetju, ta potica ne le da obogati velikonočno mizo, temveč je postala tudi simbol slovenske kulinarike. Pred kratkim so jo namreč z gverilsko akcijo podarili super zvezdnik Keanu Reevesu ob njegovem nedavnem obisku Ljubljane. Prodajalke Žitove pekarne in kavarne na Bavarskem dvoru so mu pred odhodom namreč podarile sveže pečeno potico. Tako se je Reeves od Slovenije poslovil s potico v roki.
Inovativnost in tradicija z roko v roki vsako leto rodita nov okus
Tradicionalnim poticam pa pri Žitu vsako leto dodajo nov inovativen okus, saj želijo slediti željam kupcev in seveda tudi kulinaričnim trendom. V preteklih letih so pri Žitu tako med drugim predstavili kar nekaj inovativnih potic. Med njimi sta Borovnica potica, ki ponuja kombinacijo svežih borovnic in skutinega nadeva, ter Štrud’l potica z nadevom sočnih jabolk, domače skute in cimeta. Nekaj novega so pripravili tudi za leto 2024, a so glede tega še precej skrivnostni. Nov okus bodo namreč predstavili pred novim letom. Sonja Jemec, razvojna tehnologinja v Žitu pa je o razvoju novih okusov potice povedala:
Pri razvoju novega okusa potice najprej pripravimo več testnih različic novega okusa. Ko izberemo najboljšega, se naredi prvi proizvodni poskus izdelave potice, pri katerem določimo tudi težo končnega izdelka, razmerje med testom in nadevom ter tehnološke pogoje izdelave potice. Nato sledi degustacija vzorcev, po potrebi prilagodimo recepturo in tehnološki postopek.