Državno prvenstvo v latte artu 2024 oz. umetnosti risanja na mlečno peno je včeraj potekalo v izobraževalnem centru za bariste na Kolinski 1 v Ljubljani. Tekmovalci so se v Slovenia LAGS Battle 2024 pomerili za zeleni, rdeči in črni lonček. Aleš Gorenc, ki je bil eden od treh sodnikov, pa je pred kratkim postal prejemnik zlatega lončka, ki je najvišje priznanje. Na svetu se z njim ponaša le 13 ljudi.
Državno prvenstvo v latte artu 2024 prinaša nove imetnike zelenega, rdečega in črnega lončka
Tekmovalci so se v dvobojih, kjer je končna zmaga šla tistemu, ki je nasprotnika premagal trikrat, prebijali do finala. Na koncu Slovenia LAGS Battle 2024 so zmagovalcem vsake od stopenj podarili zmagovalno titulo, zeleni, rdeči in črni lonček.
V boj za črni lonček se je podala tudi Tjaša Rogelj, ki prihaja iz okolice Ljubljane. 25-letnica je v svetu kave že dobro poznana, saj je v 2020 zmagala na regijskem tekmovanju Barcaffè Barista Cup. Med zmagovalci je tudi barista iz mariborske kavarne Nana Bistro Andrej Horvat, ki je s svojo spretnostjo in inovativnostjo navdušil sodnike ter tako povedel v kategoriji rdečega lončka. Član radovljiške kavarne Kino Luka Bergles pa osvojil prvo mesto v kategoriji zelenega lončka.
Za vsakega so baristi morali pokazati obvladovanje določenih tehnik. Slovenia LAGS Battle 2024 tako ne le promovira spretnosti barist, temveč prispeva k dvigu kavne kulture in znanja s tega področja pri nas. Tekmovalce so ocenjevali trije sodniki, Rena Kočevar, Toni Matas in kot rečeno tudi Aleš Gorenc. Aleš, ki je leta 2022 zmagal na državnem barističnem tekmovanju, je povedal:
Mlečna pena je platno, na katerem se ustvarja prava umetnost. To tekmovanje ne le slavi spretnost pri pripravi kave, temveč izraža tudi kreativnost in estetiko vsake skodelice.
Maja Šterk Primožič, vodja kategorije espresso pri Barcaffè pa je dodala:
Barcaffè je edina certificirana LAGS točka v Sloveniji in izjemno smo ponosni, da smo lahko gostili tako prestižno tekmovanje. Z veseljem podpiramo talentirane posameznike in spodbujamo razvoj tako kavne kulture kot mreže Ho-Re-Ca v Sloveniji.