Na regijskem tekmovanju S.Pellegrino Young Chef Academy 2024, ki je včeraj potekalo na Malti, je zmagal mladi chef Pablo Donadio Falcon iz slovenske restavracije Hiša Franko. S svojo izvirno jedjo Haiku gori, ki združuje poezijo in gastronomijo, je navdušil petčlansko mednarodno žirijo in si prislužil naslov zmagovalca regijskega finala za jugovzhodno Evropo in Mediteran. S tem dosežkom si je zagotovil tudi nastop na globalnem finalu v Milanu.
Kuharski talenti iz Slovenije med regijskimi finalisti
Poleg Pabla sta slovenske barve odlično zastopala še dva mlada kuharja. Boštjan Volk iz Gostišča Volk z jedjo Jelen in buča ter Matija Cotič iz Kulinarike Matjaž Cotič z jedjo Zgodba o skromni repi tropinki. Njuna mentorja, Jure Tomič in Tomaž Kavčič, sta pomagala pri pripravi, ki je navdušila žirijo. Čeprav je tekmovanje izbralo le zmagovalca, sta oba Slovenca dosegla mesta v zgornji polovici mednarodne konkurence 15 vrhunskih kuharjev.
Haiku gori – poezija na krožniku
Pablova zmagovalna jed, poimenovana Haiku gori, je bila zasnovana kot gastronomski haiku v treh “verzih”. Prvi verz je bil hrustljav kreker iz stročnic s kislo smetano, medenim cvetnim prahom, emulzijo bučnih semen ter sezonskimi zelišči in rožami. Drugi verz je bila gozdna infuzija iz brinovih jagod in borovih iglic, ki je povezala okuse. Zadnji verz pa je bil srnjak z bučo, tartufovo kremo, črnim kardamomom in česnovim misom. Ta edinstvena jed je izražala Pablovo filozofijo, ki združuje poezijo in kulinariko.
“To je velik korak za mojo prihodnost”
Pablov uspeh je proslavila tudi celotna ekipa Hiše Franko, ki trenutno gostuje v Köbenhavnu. Takoj po razglasitvi mu je čestitala tudi Ana Roš, ki je v njem prepoznala enega najbolj perspektivnih mladih chefov. Po zmagi pa je čustveni Pablo povedal:
Mislim, da je to izjemno pomemben korak na moji poti in za mojo prihodnost. Priprave so bile zahtevne, a ko sem prišel na Malto, sem začel verjeti vase. Vesel sem, da mi je uspelo od začetka do konca ohraniti avtentičnost. Velika čast je, da je žirija, sestavljena iz uglednih evropskih chefov z Michelinovimi zvezdicami, prepoznala moj trud in idejo.
Z zmago na regijskem finalu si je Pablo zagotovil mesto na globalnem finalu tekmovanja S.Pellegrino Young Chef Academy, ki bo prihodnje leto v Milanu. Tam se bo pomeril z najboljšimi mladimi kuharji z vsega sveta in še enkrat dokazal, da ima talent za svetovno kulinarično sceno.
Slovenija kot globalna kulinarična zvezda
Po besedah Lili Vodušek, produktne vodje blagovne znamke S.Pellegrino za Slovenijo, je že sama uvrstitev treh slovenskih kuharjev na regijski finale izjemen dosežek:
Slovenija je na tem svetovnem odru ponovno dokazala svojo vrednost. Sestavine, kot so okusi naših gozdov, gora in Vipavske doline, so sodnike navdušile. Fantje pa so pokazali tudi, kako močno je trajnost zakoreninjena v naši tradiciji.
Tekmovanje je sicer del globalne pobude S.Pellegrino Young Chef Academy, ki mladim kuharjem omogoča izobraževanje, mentorstvo in mednarodno povezovanje. Cilj akademije je ustvariti okolje, kjer lahko mladi talenti razvijajo svoje veščine in postanejo del navdihujoče kulinarične skupnosti, ki presega meje geografije, kulture in tradicije.
Slovenski sodnik med zvezdniško žirijo
Med člani žirije je bil tudi Igor Jagodic iz restavracije Strelec v Ljubljani, ki nosi Michelinovo zvezdico. Poudaril je, da so sodniki prvič v zgodovini regijskega finala soglasno odločili o zmagovalcu. »Pablo je izstopal v vseh kategorijah in popolnoma prepričal žirijo,« je povedal Jagodic.
Na regijskem finalu so bile podeljene tudi naslednje nagrade:
- Nikola Šorak (Srbija): Fine Dining Lovers Food For Thought Award
- Vadean Alin (Romunija): San Pellegrino Social Responsibility Award
- Andrea Amore (Malta): Aqua Panna Connection in Gastronomy Award