Odpoklic jajc zaradi prisotnosti salmonele, ki so bili v prodaji pri različnih trgovcih v Sloveniji. Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je izdala odpoklic jajc v pakiranjih 10/1 in 30/1 s tremi različnimi loti. Jajca pa so bila v prodaji v trgovinah Tuš, Spar Slovenija in v različnih manjših zasebnih trgovinah na območjih Celja, Velenja in Zasavja.
Odpoklic jajc zaradi salmonele
Kmetijska zadruga Laško, ki je dobavitelj jajc, je Upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin obvestila o prisotnosti bakterije Salmonella Enteritidis. Odpoklic je bil izdan za tri različne lote (244, 245 in 247) z rokom uporabnosti do 20.12.2024, 23.12.2024 in 27.12.2024. Zaradi mikrobiološkega tveganja uprava potrošnikom svetuje, da jajc ne zaužijejo, temveč jih vrnejo v trgovino kjer so jih kupili.
Kaj je salmonela in kakšne so posledice okužbe?
Salmonela je vrsta bakterije, ki povzroča okužbo prebavil, znano kot salmoneloza. Do okužbe običajno pride z zaužitjem kontaminirane hrane ali vode. Simptomi se običajno pojavijo od 6 do 72 ur po zaužitju. Vključujejo pa drisko, trebušne krče, vročino, slabost in bruhanje. Pri večini ljudi bolezen traja nekaj dni in se pozdravi sama, vendar lahko pri starejših, otrocih, nosečnicah in osebah z oslabljenim imunskim sistemom povzroči resne zaplete, kot so dehidracija, sepse in celo smrt. Zato je ključnega pomena, da potrošniki upoštevajo navodila o odpoklicu ter kontaminirane izdelke vrnejo na mesto nakupa.