Tomaž Kavčič, priznani slovenski kuharski mojster in vodja znamenite Gostilne pri Lojzetu na Dvorcu Zemono, je prejel laskavi naziv Chef leta 2025. Ugledni gastronomski vodnik Gault&Millau Slovenija mu je podelil to priznanje zaradi izjemne kakovosti njegove kulinarike. Slednjo predstavljajo kreativnost, popolnost okusov in dosledna odličnost. S štirimi kapami, ki predstavljajo drugo najvišjo možno oceno vodnika, pa so nagradili restavracijo Gostilna pri Lojzetu. Ta tako potrjuje svoj ugled kot ena najboljših slovenskih restavracij.
Gostilna pri Lojzetu Štiri kape – simbol vrhunske kulinarike
Štiri kuharske kape so redkost v svetu kulinarike, saj jih prejmejo le restavracije, ki so v svoji ponudbi in izvedbi izjemne. Kriteriji ocenjevanja vključujejo okus, inovativnost jedi, postrežbo, ambient in splošno kulinarično izkušnjo. Gostilna pri Lojzetu izstopa v vseh teh kategorijah in je prejela 17.5 točk od 20 možnih. Tomaž Kavčič s svojo ekipo ustvarja jedi, ki odražajo globoko spoštovanje lokalne tradicije in vrhunske sestavine. Hkrati pa jih inovativno nadgrajuje v sodobne gastronomske presežke.
Kulinarična izkušnja je več kot hrana
Ob prejemu priznanja je Kavčič izpostavil pomembno dejstvo, da se odlična restavracija ne osredotoča zgolj na hrano, ampak celostno doživetje gosta: »Gault&Millau ocenjuje vse – od prvega pozdrava do slovesa gostov. Seveda so jedi najpomembnejši del, a gostoljubnost, postrežba in vzdušje igrajo prav tako veliko vlogo.« Kavčič ceni vsak detajl, ki pripomore k temu, da obisk Gostilne pri Lojzetu ostane obiskovalcem v lepem spominu.
Ekipa kot temelj uspeha
Za Tomaža Kavčiča je priznanje tudi dokaz odličnega timskega dela. Ob prejemu priznanja je poudaril pomen svoje ekipe, ki s predanostjo in strastjo vsak dan ustvarja nepozabne kulinarične zgodbe: »Brez izjemnega tima, ki vsak dan srčno opravlja svoje delo, tega priznanja ne bi bilo. Vsak član ekipe prispeva k temu, da gostje od nas odidejo z nasmehom, lepimi spomini in polnim trebuhom.« Kavčič pravi, da je vsak član ekipe enako pomemben, od kuharjev do strežnega osebja, saj prav vsi soustvarjajo vzdušje in doživetje, po katerem je restavracija znana že desetletja.
Družinska dediščina kot navdih
Gostilna pri Lojzetu je družinska zgodba, ki se razvija že skozi pet generacij. Tomaž Kavčič je ponosni predstavnik četrte generacije, medtem ko se že aktivno vključuje tudi njegova hči Sara, ki nadaljuje družinsko tradicijo. Kavčičevi tako dokazujejo, da dolgoletna družinska dediščina ni zgolj ovira, temveč vir navdiha za nove ustvarjalne podvige in kulinarične inovacije. Kavčič pravi, da priznanje »dokazuje, da so vsa ta leta na pravi poti«.
Dodatno priznanje potrjuje stalnost kakovosti
Gostilna pri Lojzetu je poleg priznanja vodnika Gault&Millau prejela še naziv Najboljša gostilna leta 2024, ki ga podeljuje kulinarični blog Miha First. Ta naziv je dodatno potrdil stalnost kakovosti njihovega dela, saj je izpostavil predvsem avtorske jedi, uporabo vrhunskih lokalnih sestavin ter skrbno načrtovane recepture, ki privabljajo ljubitelje dobre hrane z vsega sveta.
Foto: Peter Irman in Žiga Intihar