V sklopu 5. festivala November Gourmet Ljubljana so v Ljubljani iskali tudi Novi okus Ljubljane 2021. Letos so tekmovalci morali pri pripravi jedi uporabiti tri od štirih naštetih vsebin. To so bile: buča, jabolka, ajdova kaša in skuta. Finalni izbor je potekal 30. novembra 2021 v kuhinji Kul316, kjer so se pomerili trije finalisti. To so bili Brina Robinik Kobal, David Perčič in Boštjan Volk.
Novi okus Ljubljane 2021 je Zmajski krožnik by Brina Robinik Kobal
Žirija, ki so jo sestavljali Bruno Šulman, zmagovalec Novega okusa Ljubljane 2018, Tomaž Leben, vodja Centra kulinarike in turizma Kult316 in Valentino Smej Novak, avtorica kulinaričnih knjig, je pri izboru ocenjevala skladnost okusov, prezentacijo, pa tudi zgodbo jedi. Zmagovalno jed je pripravila Brina Robinik Kobal, ki je za Zmajski krožnik prejela naziv Novi okus Ljubljane 2021.
Kaj je Zmajski krožnik?
Brina Robinik Kobal je Zmajski krožnik zasnovala s spojitvijo pljučne pečenke, vinska omake, bučnega pireja ter raviolom, ki je polnjen s skuto, karamelizirano čebulo, jabolkom in orehi.
Ostala dva finalista pa sta pripravila
David Perčič je pripravil krožnik Raco. Popečenemu račjemu fileju je na krožniku dodal v čebeljem vosku kuhana jabolka, štrukljevo peno, aromatično omako in nepozabni kruhov pire. Žirijo so navdušile smotrno uporabljene in deloma tudi reciklirane sestavine.
Boštjan Volk pa je ustvaril Sladico po domače. Žirija je krožnik ocenila kot vizualno najbolj dodelan. Nekoliko nenavadnemu izboru sestavin za sladico je namreč pustil, da so same spregovorile o sestavi sladice.
Foto: Turizem Ljubljana / Marko Delbello Ocepek