Atrij glavne pošte v Ljubljani je od 6. do 11. decembra 2021 gostil chefinjo Ano Roš iz Hiše Franko. Na povabilo Mastercard Slovenija je v sklopu prve slovenske Mastercard Pop-up restavracije Priceless je skupaj z delom ekipe Hiše Franko gostom pričarala nepozabno predpraznično izkušnjo. Osemhodni degustacijski meni je bil sestavljen iz največjih uspešnic, ki so jih v preteklosti pripravljali v Hiši Franko.
Meni z elementi domačega Posočja, pa tudi eksotične Šrilanke
Meni se začne s koruznim krofom, polnjenim s fermentirano skuto in dimljenimi postrvjimi ikrami. Sledi izjemna interpretacija tradicionalne posoške jedi. Čompe s skuto, za katero krompir spečejo v skorji slovenske soli in otave, avgustovskega sena.
Slanina sipe je pripravljena na podoben način kot lardo, in pospremijo z mlekom iz pinjol ter ocvrtim kruhom z drožmi. Sledijo še testenine, angelski laski, pripravljeni v ekstraktu Jadranskega morja, in jed, za katero gostje povedo, da v ustih pričara ognjemet okusov – rižota z bergamotko, rjavim maslom in telečjim priželjcem. Srna, ki na jedilniku Ane Roš ne sme manjkati, pa je pospremljena z gomolji z ljubljanske tržnice.
Sladico je pripravil Maša Salopek, prejemnica laskavega naziva najboljše slaščičarke na svetu. Šlo je za mochi tolminskega sira, polnjenega s kutino, z dodano pokovko iz slovenskih žit, ter božičnega rdečega zelja z ajdinim sablejem, brusnično kremo, čatnijem rdečega zelja in toplo jajčno kremo zabajon.
Zgodba je ključen del predstavitve jedi
Predstavitev in zgodba sta ključen del celotne izkušnje. Vsako izmed jedi sta tako uvedla Ana Roš in sous chef Hiše Franko Leonardo Fonseca. Med predstavitvijo nista pozabila izpostaviti, da gre pri meniju za edinstven nabor jedi, saj se ti krožniki nikoli več ne bodo znašli na meniju Hiše Franko. Del zgodbe so tudi uniforme strežnega osebja izdelane iz trajnostnih materialov, ki jih je za Hišo Franko pred kratkim oblikovala Mateja Benedetti.
Tehnološka nota pop-up restavracije Priceless
Mastercard je restavraciji Priceless dodal tudi nekaj tehnološke note. Gostje restavracije so lahko posneli posebno videorazglednico, ki so lahko opremili s posvetilo in jih s QR kodo poslali prek pošte na naslov.
V duhu povezovanja in zbliževanja ljudi, pa so na uvodnem večeru pripravili posebno hologramsko projekcijo. Eno od gostij restavracije so povezali z ljubljeno osebo z drugega konca Slovenije. Za njo je večerjo na domu prav tako pripravilo osebje Hiše Franko.
Foto: Sous Chef