Inštitut za nutricionistiko je že deveto leto zapored razglasil najbolj inovativna živila uvedena v zadnjem letu. Na razpis se je prijavilo 79 predlogov, izbrali pa so najboljša živila v desetih kategorijah, ki bodo lahko nosila znak najbolj inovativno živilo leta 2023. Namen razpisa, ki so ga izvedli v drugi polovici lanskega leta je, da bi potrošnikom predstavili izstopajoča inovativna živila ter podprli inovativnost slovenske živilske industrije.
Izbor za najbolj inovativna živila je potekal že deveto leto zapored
Vsak predlagatelj je lahko poslal po tri predloge. Slaba polovica je prispela s strani proizvajalcev. Igor Pravst z Inštituta za nutricionistiko je o letošnjem izboru povedal:
Tudi pri letošnjem ocenjevanju živil smo zato v prvi vrsti upoštevali hranilno sestavo, saj želimo s projektom spodbuditi ponudbo živil, ki so koristnejša za zdravje. V nadaljevanju pa so bili pri izboru upoštevani še drugi vidiki inovativnosti. Pri podeljevanju nagrad smo zaznali usmeritev podjetij k razvoju živil v smeri zagotavljanja bolj trajnostne prehrane, pri čemer hkrati naslavljajo tako zmanjševanje vpliva na okolje, kot tudi ugodne prehranske sestave živil za zmanjšanje pojavnosti kroničnih nenalezljivih bolezni. Narejen je bil pomemben korak v smeri vključevanja zelenjave, polnovrednih žit ter stročnic v živilske izdelke. S takšnimi izdelki lahko povečamo pestrost prehrane in hkrati zmanjšamo porabo živil, ki bolj obremenjujejo okolje.
Najbolj inovativna živila leta 2023
Prejemniki znaka Inovativno živilo 2023 so:
- Don Don za polnozrnati kruh z lanom
- Spar Slovenija za droženi kruh s semeni, MVP skodelico s piščancem in Time Out skodelico
- Ljubljanske mlekarne za MU kefir naravni, limona in vanilija ter linijo EGO proteini
- Mlekarna Planika za jogurt s sirupom smrekovih vršičkov
- Barbio’s za bio testenine Biogetta pirine rožice z lanenimi semeni in pirine fuže z bučnimi semeni,
- Delamaris za ribje solate
- Mercator IP za izdelke iz linije Minute »Chef’s choice«: obroke s črnim rižem, polnozrnatim kuskusom
- Argeta za trajnostni program blagovne znamke Argeta
Nagrada za inovativnost v skupini polnozrnatih izdelkov
Polnozrnati kruh z lanom (Pekarna Grosuplje, Don Don d.o.o.)
Polnozrnati kruh z lanom iz Pekarne Grosuplje je pripravljen iz pšenične polnozrnate moke z dodatkom kislega testa, ki podaljšuje njegovo svežino in obstojnost. Kruh vsebuje 7 % lanenih semen, ki popestrijo okus in hkrati prispevajo k visoki vsebnosti prehranske vlaknine. Odlikuje ga hrustljava skorja temne bakrene barve ter gosta in enakomerno porozna sredica sočnega okusa, ki prepriča tudi najbolj zahtevne ljubitelje kruha.
Nagrada za inovativnost v skupini pekovskih izdelkov
Droženi kruh s semeni (Spar Slovenija d.o.o.)
Kruh s semeni Pekarne Spar je pripravljen iz slovenske pšenične moke mlina Korošec, ki so ji dodane droži z sončničnimi in lanenimi semeni ter semena oljne kadulje oz. čije. V drožeh namočena semena predstavljajo inovacijo, saj se običajno le-ta namakajo v vodi. Dodani so tudi pšenični otrobi in ovseni kosmiči, ki prispevajo k visoki vsebnosti vlaknin in dajejo kruhu posebno aromo. Kruh odlikuje hrustljavost in aromatična skorja ter dolgotrajno sveža sredica z odlično rahlo kiselkastim pridihom, ki je značilen za kruhe z drožmi. Izstopa tudi zaradi vsebnosti soli, ki je vsebuje manj kot gram na sto gramov kruha.
Nagrada za inovativnost v skupini kefirjev
MU Kefir naravni, limona in vanilija (Ljubljanske mlekarne d.o.o.)
Linija kefirjev MU naravni, limona in vanilija predstavlja fermentirane mlečne izdelke v osvežujočih okusih. Vsebujejo do 1,5% mlečne maščobe. Posebnost te linije je tudi manj izrazit okus kefirja, ki bo ustrezal širšemu krogu potrošnikov. Izdelkom iz linije Mu kefir je dodano tudi nekaj vitamina D. Naravni MU kefir vsebuje le v mleku naravo prisotne sladkorje, tudi različici z limono in vanilijo pa imate zmerno vsebnost skupnih sladkorjev.
Nagrada za inovativnost v skupini jogurtov
Jogurt s sirupom smrekovih vršičkov (Mlekarna Planika d.o.o.)
Jogurt s sirupom smrekovih vršičkov je fermentiran mlečni izdelek, izdelan iz nehomogeniziranega mleka, pridelanega v Zgornjem Posočju. V medeno osnovo sirupa so, poleg izvlečka smrekovih vršičkov, vključeni še izvlečki timijana, poprove mete in evkalipta ter vitamina A in C. Izdelek inovativno združuje dva priljubljena tradicionalna izdelka, jogurt in sirup smrekovih vršičkov. Kljub dodanemu sirupu ima jogurt zmerno vsebnost sladkorjev.
Nagrada za inovativnost v skupini beljakovinskih živil
Linija EGO Proteini (Ljubljanske mlekarne d.o.o.)
Linija EGO Proteini predstavlja novost med slovenskimi mlečnimi izdelki. Gre za tekoči jogurt z višjo vsebnostjo beljakovin. Poleg naravnega okusa so na voljo še trije inovativni sadni okusi banana – ingver, marelica – rožmarin in češnja – hibiskus, ki so zaradi zmerne vsebnosti sladkorja lahko dobra alternativa slajšim sadnim jogurtom. Svežina in okusnost sta dosežena z zanimivimi kombinacijami sestavin.
Nagrada za inovativnost v skupini testenin
Bio testenine Biogetta pirine rožice z lanenimi semeni in pirini fuži z bučnimi semeni (Barbio’s d.o.o.)
Bio testenine Biogetta z lanenimi in bučnimi semeni so izdelane iz ekološke pirine moke in vsebujejo 30 % razmaščenih bučnih oz. lanenih semen. Poleg izvrstnega okusa zaradi dodanih semen, izdelka odlikuje tudi hranilna sestava, predvsem vsebnost vlaknin in visoka vsebnost beljakovin. Izpostaviti velja še zanimivo obliko testenin, ki izboljša oprijem omak, kar dodatno pripomore k dobri kulinarični izkušnji.
Nagrada za inovativnost v skupini konzerviranih živil
Ribje solate Delamaris (Delamaris d.o.o.)
Linija ribjih solat Delamaris predstavlja priročne obroke, ki lajšajo vključevanje rib v prehrano. Linijo sestavlja pet izdelkov: losos Vital z bulgurjem, tuna Active s kvinojo in lečo, tuna Garden s fižolom in čičeriko, tuna Mexicana s fižolom in koruzo ter orada Mediterana z rdečim rižem. Izdelki predstavljajo naraven vir beljakovin, odlikuje jih visoka vsebnost rib ter bogate kombinacije z različnimi žiti, stročnicami in zelenjavo. Predstavljajo enostavno izbiro za malico na poti ali obrok v naravi, ob športni aktivnosti.
Nagrada za inovativnost v skupini pred-pripravljenih izdelkov
Linija Minute »Chef’s choice«: obroki s črnim rižem, polnozrnatim kuskusom in fregolo (Mercator IP d.o.o.)
Mercator Minute tokrat navdušuje z linijo »Chef’s choice«, ki je sestavljena iz treh novih inovativnih izdelkov: sklede s črnim rižem in sirom z modro plesnijo, polnozrnatim kuskusom in tuno ter fregolo, veganskimi medaljoni in zelenjavo. Nagrajeni izdelki predstavljajo hiter, hranljiv in okusen obrok v priljubljeni obliki sklede (»bowle«). Sklede sledijo smernicam uravnoteženega krožnika, saj vsebujejo večje količine zelenjave, škrobno živilo in vir beljakovin. Lahko se jih uživa samostojno ali kot prilogo. Predstavljajo tudi enostavno izbiro za malico na delovnem mestu.
Nagrada za inovativnost v skupini pred-pripravljenih izdelkov
Spar To Go: MVP skodelica s piščancem in Time Out skodelica (Spar Slovenija d.o.o.)
Podjetje Spar Slovenija v svoji ponudbi pred-pripravljenih obrokov SPAR To Go ponuja dva nova obroka: skodelico MVP s piščancem in skodelico Time Out. Skodelici predstavljata okusna in hranljiva obroka, ki prehrano popestrita z zelenjavo oz. sadjem. MVP skodelico sestavlja raznovrstna in zanimiva kombinacija listov rdeče pese, paradižnika, avokada, k vsebnosti beljakovin pa prispevata sveži sir in piščančji file. Za okusnost obroka je dodan preliv iz sezamove paste in limoninega soka, ter hrustljavo popečena čebula. Time Out skodelica pa predstavlja sadno različico pred-pripravljenega obroka. Skodelico sestavlja kombinacija hrustljavih muslijev, jagodičevja, kokosa, lanenih semen in okusnega nadomestka jogurta iz soje. Obrok je vir beljakovin in ima nizko vsebnost nasičenih maščob.
Posebna nagrada za inovativnost s področja trajnosti
Trajnostni program blagovne znamke Argeta (Atlantic Droga Kolinska d.o.o.)
Podjetje Atlantic Droga Kolinska je v okviru blagovne znamke Argeta na področju trajnosti zasnovala poseben program aktivnosti. Nekatere med njimi so posvečene preoblikovanju sestave že obstoječih izdelkov, ki so med potrošniki dobro poznani in priljubljeni. Pri tem dajejo poudarek na zmanjševanju vsebnosti soli in maščob ter povečanju deleža beljakovin in drugih koristnih snovi. Veliko pozornosti pa je namenjene tudi razvoju in proizvodnji brezmesnih izdelkov. Takšen primer je linija zelenjavnih namazov Argeta Veggie, katere izdelki predstavljajo okusno alternativo običajnim mesnim paštetam. Zasnovo in razvoj izdelkov je v celoti vodila in izvedla razvojna skupina iz Slovenije, ki je nadzorovala tudi vzpostavitev proizvodnih linij v enotah izven Slovenije. Osnovo rastlinskih namazov predstavljata čičerika in sezam, dodana pa so še različna zelišča in druge sestavine – na primer oljke, rdeča paprika ter čili in limona. Nagrajeni rastlinski namazi so okusna popestritev obstoječega asortimaja proizvajalca.