Pekarna Žito je aprila na trg poslala novega junaka, kot so se izrazili sami. Gre za kruh Krpan, ki za razliko od Marina Krpana, ki je prinašal sol, na pekovske police prinaša kruh z manj soli. Bolj natančno, nova inovativna receptura ima 25% manj soli od povprečnega slovenskega kruha. Slovenci namreč zaužijemo preveč soli,
Kako Kruh Krpan Prispeva k Boljšemu Zdravju
Kruh je pogosto del vsakodnevne prehrane, a žal lahko vsebuje veliko soli. Glede na priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje je idealen dnevni vnos soli 5 gramov, medtem ko povprečen Slovenec zaužije več kot dvojno količino oz. 135% več od priporočene vrednosti. Slovenija se med državami EU po podatkih EUFIC-a (angl. European Food Information Council), tako uvršča na tretje mesto po količini zaužite soli na prebivalca. Novi kruh Krpan z znatno zmanjšano količino soli je torej odgovor na potrebe sodobnega potrošnika, ki išče zdravju prijaznejše alternative.
Kruh s karakterjem: Krpanova zgodba okusa in zdravja
Kot pojasnjuje Rok Cankar, direktor poslovnega programa pekarstva pri Žitu, so kruh Krpan razvili z mislijo na uravnoteženo prehrano. Ob uporabi kakovostnih sestavin, kot so pšenična bela in polbela moka, kvas, pinjenec, maslo in melasa, so ustvarili kruh, ki je sočen, elastičen in bogat z beljakovinami. S samo 0,88 grama soli na 100 gramov izdelka, kruh Krpan dokazuje, da lahko manj soli pomeni več okusa.
Žito, ki je del Skupine Podravka, tako s kruhom Krpan sledi tudi zavezi k zmanjševanju soli v svojih izdelkih do leta 2027 za 20%, Žito dokazuje svojo predanost k izboljšanju prehranske vrednosti svojih pekovskih izdelkov. Novi kruh Krpan je le en izmed korakov k uresničevanju te zaveze.