Trgovina Zlata Ptička je svojo pot začela pred desetimi leti na ulici Šutna, za mnoge najlepši ulici v Kamniku. Da bi slavnostno proslavili ta jubilej, so v sklopu priljubljenega KUL petka v parku Evropa pripravili zabavo polno butičnih slovenskih dobrot, ki so jo začinili z nastopom skupine Soul Jazz in jaz ter seveda rojstnodnevno torto.
Kljub napetemu dnevu in skrbi, da bo vse teklo, kot je bilo zamišljeno, si je Polona Štolfa, lastnica in ustanoviteljica Zlate Ptičke, vzela nekaj minut za Uporabno stran ter odkrila tančico skrivnosti za uspehom svoje trgovine.
Kako se je poslovna pot spremenila v desetih letih?
Zdaj je bistveno bolj lahkotno, predvsem zaradi izkušenj, ki jih pridobiš s časom. Na začetku je bilo vse na mojih ramenih, zdaj pa sem lahko bolj sproščena in z manj odgovornosti. Prav zaradi teh izkušenj lahko danes v delu uživam še bolj.
Je strast do dela po vseh teh letih ostala enaka?
Pravzaprav jo šele zdaj zares čutim. Sprva je bilo težje ohraniti strast, saj so se kopičile različne odgovornosti. Danes pa, z več izkušnjami in manj bremeni, je strast do dela spet močnejša. Zdaj je delo večji užitek.
Koliko imate trenutno zaposlenih, boste tudi v prihodnje ostali pri eni lokaciji?
Trenutno imamo štiri zaposlene, občasno pa pomagajo še študenti. Naša vizija je ohraniti majhnost podjetja in s tem tudi užitek pri delu. Ena lokacija še nekaj časa ostaja. Bilo je že veliko priložnosti za širitev in veliko jih še bo, ampak zavedamo se, kaj fizična trgovina prinese s sabo. Zato se usmerjamo tudi v splet, ki je pomemben del naše strategije. Spletna trgovina pa je tudi dobro sprejeta.
Zlata ptička je v vseh teh letih postala sinonim za najvišjo kakovost in butično slovensko ponudbo. Koliko slovenskih partnerjev imate?
Približno 60 slovenskih podjetnikov sodeluje z nami. Naredili smo nekaj izjem pri izdelkih, ki jih pri nas ni mogoče dobiti, niso v dovolj visoki kvaliteti ali pa pri nas ne rastejo. Zato smo v asortima vključili tudi nekatere izdelke dveh slovenskih uvoznikov.
Kakšna je vaša vizija za naslednjih pet let?
Jaz si iskreno si želim, da stvari ostanejo takšne, kot so zdaj. To je glavni cilj. Da imamo občutek, da imamo stvari pod kontrolo, da vemo, kaj delamo, da zraven tudi uživamo, da zraven tudi živimo.
Pa ostane dovolj prostega časa?
Ja, ostane. Že v začetku sem stremela k temu, da ne postanem ujetnik sama svojega posla. In na tej poti so mi seveda v večini pomagali otroci, ker otroku si primoran popusti in biti z njim. Danes pa to tudi brez otrok nastavljeno tako, da ostaja dovolj prostega časa.
Še zadnje vprašanje. Na kaj ste najbolj ponosni po desetih letih delovanja?
Rekla bi, da smo najbolj ponosni na to, da smo preživeli in smo še vedno prisotni na Šutni. Šutno so, ko smo mi 10 let nazaj odpirali, že vsi odpisali. Vsak, ki je takrat prišel, je rekel, kako na Šutni, Šutna je mrtva. Jaz sem si to štela kot dodatni izziv in sem ljudem želela dokazati, da temu ni tako. Danes sem najbolj ponosna na to, da praznujemo 10 let in sem ljudem dokazala, da temu ni tako.
Številne dobrote ob praznovanju 10. rojstnega dne Zlate Ptičke
Obiskovalci 10. rojstnega dne Zlate Ptičke, ki se je skozi desetletje zapisala v srca ljubiteljev butičnih slovenskih izdelkov, je obiskovalcem ponudila raznolike dobrote lokalnih ponudnikov. Na dogodku so lahko poskusili osvežilno Kombučo, craft pivo iz kamniških pivovarn Barut in Meninc, ter gurmanske burgerje iz pekarne Bread and Black, ki peče bombetke z drožmi.
Na svoj račun so prišli tudi tisti z lačnimi trebuščki. Ljubitelji veganske hrane so uživali v sendvičih in solatnih bowlah iz Vegane tortarne, medtem ko je afriške okuse prinesel Baobab restaurant s svojimi zalogajčki. Za ljubitelje mesa so poskrbeli z BBQ rebrci, perutničkami in ocvrtimi kalamari, medtem ko so obiskovalci lahko uživali tudi v tajski kulinariki iz restavracije MangoTree. Špela in Klemen iz Love2Bake sta za obiskovalce pripravila pice z drožmi ter seveda cimetove rolice po katerih jih iz projekta Štartaj Slovenija pozna marsikdo.
Tudi na sladke dobrote in odlično kavo niso pozabili
Za kavo sta skrbela zakonca Katja in Omar, ki kavo pražita v svoji butični pražarni Escobar Specialty Coffee Roasters. Nika Svetec, ki srce in gonilna sila kamniškega ateljeja Bon Bon, je ponudila osem različnih okusov unikatnih sladolednih bomb in izjemno ledeno čokolado. Hana je na retro triciklu ponudila sladoledne lučke La Popsi. Julija iz Sladkega kota – Alpine Resorts, pa je poskrbela za dodatno sladko razvajanje.
Dogodek je vrhunec dosegel, ko so upihnili svečke na torti velikanki in se zahvalili vsem zvestim dobaviteljem in obiskovalcem. A za nekatere se je druženje takrat šele začelo, saj je dogodek potekal pozno v noč.