Tomaž Kavčič je z Dvorcem Zemono že drugo leto edini v regiji, ki je del družine Krug Ambassades. Krug ambasador namreč postanejo le tiste restavracije, hoteli in bari, ki gostom ponujajo nepozabne kulinarične zgodbe ob spremljavi izjemnih šampanjcev Krug. Tomaž Kavčič, eden najbolj priznanih slovenskih kuharskih mojstrov, je s svojo ustvarjalnostjo in strastjo ponovno navdušil na prav posebni večerji Krugovih ambasadorjev, ki je posvečena le eni sami sestavini. Letos je bila ta sestavina cvetje. A hkrati je dogodek nosil tudi rojstnodnevni poklon Tomažu.
Večerja, ki pripoveduje zgodbo skozi okuse in šampanjce
Tomaž je je pripravil edinstven 7-hodni meni v katerem je cvetje povezal tradicijo slovenskih okusov. Ted Lelekas, eden najvplivnejših vinskih strokovnjakov in uradni ambasador Moët Hennessy, ki je vodil večer, pa je ubesedil vinsko spremljavo. Njegova interpretacija šampanjcev Krug je gostom omogočila globlje razumevanje zgodovine in značilnosti teh vrhunskih pijač. Cvetje, ki je simbol svežine, krhkosti in energije, se namreč odlično ujema z eleganco in kompleksnostjo šampanjcev Krug Grande Cuvée ter Krug Rosé.
Jedilnik, ki združuje inovacije in tradicijo ter predstavlja poklon naravi in umetnosti kulinarike
Vsak hod večerje je bil edinstven poklon naravi in umetnosti kulinarike. Uvodno jed, ki je že očarala Marino Abramović – kajvar, so postregli v kozarčkih, obešenih s stropa Zemona. Prava eksplozija okusov se je nadaljevala z jedmi, kot so kroglica iz mladega vipavskega sira z mariniranimi sardelami in staranim oljčnim oljem. Pri vseh teh jedeh so postregli šampanjec Krug Grande Cuvée, ki združuje 146 vin iz 11 različnih let. Nadaljevanje sta predstavljala roast beef s sezonsko zelenjavo ter domač kruh s tradicionalnim hrenovim premazom. Domači ročno natrgan kruh in hrenov premaz sta že več generacij del Tomaževe družinske tradicije.
Vipavska postrv in šampanjec: Popolna svežina na krožniku
Med najbolj nepozabnimi trenutki večera je bila postrv iz Vipavske doline, postrežena s Krug Rosé 27ème Édition. Ta kombinacija je s svojo svežino in aromatičnostjo ustvarila edinstveno harmonijo okusov in nadgradila celotno izkušnjo.
Jesenska simfonija barv in okusov
Jesenska harmonija na krožnikih je zaživela z belimi tartufi, zobatcem, prekritim s 24-karatnim zlatom, in zelenjavnimi redukcijami, ki so simbolizirali bogastvo barv in okusov okolice. Za vrhunec večera je Kavčič postregel sladico iz polente, kuhane v soku rdečega grozdja, z dodatkom medu, želatine iz grozdja in sorbeta iz jabolk. Ta inovativna kreacija je na izjemen način povezala slovensko kulinarično dediščino s francosko eleganco.
Rojstni dan v družbi vrhunskih okusov in glasbe
Nekaj naključij je vodilo, da se je večerja, ki jo Krug ambasadorji pripravijo za izbrane goste zgodila prav na rojstni dan ambasadorja. Tomaž Kavčič je tako 55. rojstni dan praznoval s svojim najljubšim šampanjcem. Za rojstnodnevno priložnost je Hiša Krug pripeljala prav posebno serijo šampanjca, Krug 2000. Krug 2000 je eden najbolj intenzivnih, dramatičnih in romantičnih letnikov, kar jih je Hiša Krug kdaj ustvarila. A tukaj se dogajanje ni končalo. Tomažev dolgoletni prijatelj, hrvaški pevec Petar Grašo, pa je z veseljem ugodil slavljenčevi rojstnodnevni prošnji, da mu za igra. Petar Grašo je Kavčiču osebno čestital in očaral goste s svojim glasom.
Tomaž Kavčič že drugič ambasador Krug šampanjcev
Tomaž Kavčič je edini kuharski mojster v regiji, ki je prejel častni naziv ambasadorja šampanjcev Krug. Pravzaprav je ta naziv kot edini v regiji prejel že drugič. Njegovo delo presega zgolj kulinariko. S svojim ustvarjanjem združuje tradicijo, lokalnost in inovacije ter dokazuje, da je kulinarika umetnost, ki lahko povezuje ljudi in kulture. Tomaž je povedal:
Da za hišo Krug kuham doma, si štejem v posebno čast. Veliko dajo na spoštovanje in ohranjanje okolice ter samooskrbo, to pravo smer pa dokazuje njihova več kot 100-letna tradicija. Tudi sam rad hodim po poti, ki jo oblikujejo pravila in tradicija.
Gostilna pri Lojzetu: Srce slovenske kulinarike skozi generacije
Družinska tradicija Gostilne pri Lojzetu sega že štiri generacije nazaj. Kavčičeva hči Sara pa je že peta, ki nadaljuje to bogato zapuščino. S svojo vizijo in kreativnostjo Tomaž ne le ohranja, temveč tudi razvija tradicijo slovenske kulinarike. Njegova filozofija združuje spoštovanje do okolja z umetnostjo okusa, kar ga je postavilo v vrh svetovne kulinarike.