Restavracija Ljubljančanka oz. Slovenska Hiša Ljubljančanka, kot se glasi polno ime nove restavracije v Knafljevem prehodu, je z marcem 2025 odprla svoja vrata. V samem srcu Ljubljane, tik ob Prešernovem trgu, tam kjer je bila restavracija Ljubljančanka prinaša pristne domače okuse, pripravljene z veliko mero spoštovanja do tradicije.
Od Slovenske Hiše do nove kulinarične zgodbe Ljubljančanke
Zgodba restavracije Ljubljančanka se je začela že pred desetimi leti s Slovensko Hišo na Cankarjevem nabrežju, ki je prva dokazala, da je slovenska kulinarika lahko prav tako privlačna kot svetovno priznane kuhinje. Pot se je nadaljevala s prenovo gostilne Figovec, ki je z oživitvijo tradicionalnih slovenskih jedi na moderen način navdušila mnoge Ljubljančane. Ljubljančanka je tako nadaljevanje kulinarične zgodbe, ki z novim pristopom domačinom vrača tisto, kar najbolje poznajo in imajo najraje. Torej, pristno domačo hrano, ki jih spominja na okuse otroštva.
Tradicionalni okusi na sodoben način
Ljubljančanka je namenjena vsem, ki želijo okusiti pristno domačo kulinariko, predstavljeno skozi jedi, ki povezujejo generacije. Gostje bodo lahko uživali v tradicionalnih slovenskih klasikah, kot so kranjska klobasa, idrijski žlikrofi, štruklji, filane paprike, telečja krača in ljubljanski zrezek. Vse jedi so pripravljene po izbranih receptih, ki so skozi desetletja ostali zapisani v slovenski kulinarični dediščini.
Poudarek na lokalnih pridelovalcih in trajnosti
Eden izmed temeljev kulinarične filozofije Ljubljančanke je tesno sodelovanje z manjšimi, lokalnimi kmetijami in pridelovalci. Vsaka sestavina, ki pride na krožnik, je skrbno izbrana in preverjena, da zagotavlja najvišjo kakovost in svežino. Gostje tako lahko okusijo pristnost slovenskih sestavin, katerih izvor je znan, s čimer Ljubljančanka podpira lokalno gospodarstvo in trajnostni pristop k pripravi hrane. Na ta način se spoštovanje do slovenske zemlje in narave prenaša neposredno na krožnike gostov. To pa jim omogoča, da občutijo pristno slovensko dediščino v vsakem grižljaju.
Prostor, kjer se prepletajo čustva in spomini
Kot so zapisali v Ljubljančanki, ne želijo biti še ena restavracija v centru Ljubljane. Želijo biti stičišče nostalgije, ljubezni do domačih okusov in čustven spomin povezan s slovensko kulinariko. Želijo biti lokacija, kjer se prepletajo različne generacije. Vsekakor je popestritev kulinarične ponudbe v centru Ljubljane dobrodošla. Dobrodošlo pa je tudi to, da ne ciljajo primarno na tujce, ampak domačine. Ali jim bo to uspelo, bo pokazal čas oz. predvsem obisk nove restavracije.
Foto: Rene Knapič