Gault&Millau Slovenija 2025 kape in priznanja so podeljena. Podelitev je zaznamovalo priznanje najvišjega ranga, naziv chef leta, ki ga je letos prejel Tomaž Kavčič iz znamenite Gostilne Pri Lojzetu v Vipavi. Prav tako se Slovenija lahko pohvali, da smo bogatejši za tri nove restavracije, ki so prejemnice štirih kap. 3 kape pa je v sklopu podelitve Gault&Millau Slovenija 2025 prejelo 31 restavracij.
Nova imena na vrhu slovenske kulinarične scene
Ena od osrednjih značilnosti letošnjega izbora je vstop novih imen v sam vrh slovenskega kulinaričnega zemljevida. Seznamu restavracij s štirimi kapami, so se pridružile tri nove lokacije, kar dodatno potrjuje dinamičnost slovenske gastronomije. Vodstvo po številu točk sicer tudi letos pripada Hiši Franko, ki je z 18,5 točke ohranila vodilni položaj. Med dvanajstimi restavracijami s 17 ali več točkami najdemo številne uveljavljene, a tudi sveže igralce, kar potrjuje razvojno moč in širino slovenske kulinarike.
4 kape Gault&Millau Slovenija 2025
Hiša Franko (18,5/20), Gostilna Pri Lojzetu (17,5/20), Grič (17,5/20), Hiša Denk (17,5/20), Ošterija Debeluh (17,5/20), Restavracija Milka (17,5/20), Restavracija Pavus (17,5/20), Restavracija Strelec (17,5/20), Galerija Okusov (17/20), Gostilna Mahorčič (17/20), Gostilna Repovž (17/20), JB restavracija (17/20) in Restavracija Mak (17/20).
3 kape Gault&Millau Slovenija 2025
DAM restavracija, Hiša Linhart, Restavracija COB, Špacapanova hiša, Danilo – gostilna & vinoteka, Gostilna Krištof, Gostilna Rajh, Grad Štanjel Restaurant & Lounge bar, Hiša Fink, Hiša Raduha, Miza za štiri, Majerija, Pen Klub restavracija, Restavracija Cubo, Restavracija Harfa, Restavracija Mangrt, Restavracija Rizibizi, Stara Gostilna, Bistro Štorja, Gostilna As, Gostilna Jež, Gostilna Rakar, Gostilna Vovko, Hiša Krasna, Pikol, Restavracija Calypso, Restavracija Dveri-Pax, Restavracija Hotela Marina, Restavracija Posestva Gjerkeš, Restavracija Spargus, Restavracija Sophia.
Vizija in odličnost prepričali inšpektorje
Posebnost Gault&Millau ocenjevanja je v njegovi celostni obravnavi gostinske izkušnje. Inšpektorji restavracije obiščejo anonimno in ocenjujejo vse. Od prvega vtisa ob vstopu, prek kulinarične in vinske ponudbe, do vzdušja, postrežbe in vodenja. Ocena, ki jo lahko doseže restavracija, znaša največ 20 točk. Letos je strokovna žirija poudarila predvsem napredek pri inovativnosti, estetiki in spoštovanju lokalnih sestavin, kar postavlja slovensko kulinariko ob bok najboljšim evropskim praksam.
Partnerstvo s Slovensko turistično organizacijo in promocija trajnosti
Slovenska turistična organizacija (STO) že sedmo leto zapored sodeluje kot glavni partner pri izdaji vodnika. Direktorica STO mag. Maja Pak Olaj je ob podelitvi poudarila pomen tovrstnega sodelovanja: »Slovenija v svetu utrjuje položaj ene najbolj vznemirljivih kulinaričnih destinacij, kjer se strast, ustvarjalnost in trajnost prepletajo v izjemnih gastronomskih doživetjih.« V vodniku Gault&Millau letos posebno pozornost namenjajo gostilnam, ki s simbolom »Gostilna Slovenija« ohranjajo tradicionalno dediščino.
V ospredju odličnost in spoštovanje do lokalnega
Podeljene so bile tudi posebne nagrade, ki izpostavljajo posameznike in ekipe, ki so pomembno zaznamovali letošnje leto. Naziv chefa prihodnosti je prejel Jure Brložnik (Miza za štiri), za chefa tradicije je bil razglašen Primož Pintar (Gostišče Tolc), medtem ko je priznanje za mladega talenta šlo v roke Juretu Dretniku iz GT19. Najboljša slaščičarna je postala Zvezda na Kongresnem trgu, najboljši POP lokal pa Gourmet & Bistro Kodila. Med sommelierji je največ navdušenja požela Nina Bratovž iz JB restavracije.
Vodnik Gault&Millau Slovenija 2025 kot kompas za kulinarične raziskovalce
V tiskani izdaji Gault&Millau Slovenija 2025 bo predstavljenih več kot 200 gostinskih obratov. Vodnik ostaja ključni sopotnik za kulinarične navdušence in turiste, ki želijo raziskovati bogastvo slovenskih okusov. Vsakoletni izbor ni zgolj priznanje za preteklost, temveč tudi izziv in odgovornost za prihodnost. Zza še boljšo kakovost, za ohranjanje naravne in kulinarične dediščine ter za vztrajanje pri trajnostnih načelih.