Čokolada ima mnogo pozitivnih lastnosti. Med drugim zmanjšuje krvni pritisk, možnost srčnih bolezni, švedski raziskovalci pa so temu dodali še zmanjšano možnost pojava kapi, a zgolj pri ženskah.
V raziskavo, ki jo je vodila Susanna Larsson na Karolinska Institute v Stockholmu so povabili 33.372 žensk starih med 49 in 83 let. Sama raziskava pa je trajala 10 let (do 2008). V vsem tem času so zaznali 1.549 kapi od tega 1.200 ishemičnih, 224 hemorhaičnih ter 125, brez določenega tipa.
Raziskava je pokazala, da zaužitih 50g na teden zmanjša riziko za pojavo kapi za 14%. Seveda to ne učinkuje v nedogled. Učinek naj bi se končal pri 45g na teden.
Na ravni kapi pa so prav tako razlike. Ishemična kap, ki se pojavi takrat, ko pride do zamašitve žile po njej ne pride dovolj krvi v možgane, se s 50g čokolade na teden zmanjša za 12%. Hemorhagična kap, ta nastane ko žila v možganih poči, pa se zmanjša za 27%.
Zaključki niso tako preprosti kot se zdi je dodala avtorica projekta. Študija je pokazala, da čokolada lahko dobro vpliva na kardiovaskularno zdravje, ampak to najverjetneje ni zadosti. Redna vadba in zdrava prehrana sta prav tako pomembna. Larssonova pri uživanju čokolade predlaga črno čokolado, z vsaj 70% kakava, saj ima ta več antioksidantov in manj skladkorja kot mlečna.