Jesenska juha je ena izmed treh predjedi v Gostilni pri šefu. Celoten jedilnik je na voljo tukaj (Gostilna pri šefu- jedilni list in cenik jedi, ki jih v Gostilni pri šefu lahko naročimo).
Recept za jesensko juho (bučna kremna juha in ocvrti wan tan žepki s kostanjem) vsebuje: olje grozdnih pešk, hokaido bučo, sveži ingver, macis, koriandrova semena, curry, sladko smetano, kuhan olupljen kostanj, sol, bel poper, wan tan testo, svež koriander in krešo.
Na olju iz grozdnih pešk, na koščke narezano bučo na hitro prepražimo in nato zalijemo z vodo. Vode dolijemo toliko, da so koščki buče pokriti z vodo.
Na drobno nasekljamo sveži ingver dodamo v lonec. Macis (če ga nimate lahko tudi muškatni orešček) in nekaj koriandrovih semen postavimo na gazo, ki jo zvežemo tako, da dobimo vrečko. To naredimo zato, da bomo lahko vse skupaj ob koncu enostavno odstranili.
Vrečko nato postavimo v lonec. Dodamo še čisto malo curryja in pustimo, da se vse skupaj kuha ter občasno premešamo. Ko zavohamo začimbe iz vrečke jih odstranimo in kuhamo naprej.
V vmesnem času pripravimo kozico v katero vlijemo sladko smetano, kuhan olupljen kostanj. Nato vse skupaj zavremo. Kostanje z nekaj malega smetane nato prestavimo v drugo posodo. Vsebino zmiksamo s paličnim mešalnikom in če je premalo smetane jo dolijemo. Dobiti moramo kostanjev pire.
Vse skupaj malo solimo in popramo. Nato kostanjev pire vstavimo v dresirno vrečko, če le to imamo.
Če je nimamo si lahko pomagamo z dvema žlicama. Počakamo da se zmes ohladi na sobno temperaturo.
Pripravimo si wan tan testo oblikujemo v kvadrat (prepognemo tako, da nastane trikotnik in preostanek odrežemo). Testo po robovih dobro namažemo z beljakom, da bomo nato lahko vse skupaj zaprli.
Na sredino iztisnemo kar nekaj kostanjevega pireja, prepognemo ter po robovih stisnemo.
Žepke nato cvremo pri 190°C in pazimo, da se ne zažgejo. Ocvremo jih le toliko, da se testo zapeče.
Juha se je v tem času skuhala. Nekaj vode odlijemo, saj mora po miksanju juha ostati gosta. Če je pregosta lahko nekaj tekočine dolijemo nazaj.
V zmiksano juho dodamo sveže narezan koriander, sol in poper. Da bi dosegli žametnost juhe med miksanjem dodajamo maslo in ne sladko smetano.
Tako pripravljeno juho precedimo oz. bolje rečeno pretlačimo skozi fino cedilo in ponovno segrejemo. Po tem, ko je enkrat dodano maslo je potrebno paziti, da vse skupaj ne zavre, saj se maslo potem loči in priplava na vrh. Seveda juho še popravimo z začimbami.
Jesenska juha je pripravljena, da jo postrežemo. Za dekoracijo je na vrhu nekaj listov kreše.