Sladoledni žganci so sladica iz šefovega menija v Gostilni pri šefu. Celoten jedilnik je na voljo tukaj (Gostilna pri šefu- jedilni list in cenik jedi, ki jih v Gostilni pri šefu lahko naročimo).
Recept za sladoledne žgance vsebuje: mleko, maslo, sladkor, glukoza v prahu, jajca, ajdova kaša, ajdova moka, mleti mandeljni, sol, mleto kavo, kislo smetano, strok vanilije, koruzno moko in svežo meto.
Krema za sladoled vsebuje mlekom, maslo, sladkor, glukozo v prahu ter rumenjake. Vse skupaj zmešamo ter segrevamo na 82°C.
Ajdovo kašo v teflonski ponvi na suho prepražimo, a moramo paziti, da se ne zažge. Ajdovo moko, mlete mandlje, sladkor, sol in maslo pregnetemo, da dobimo testo.
Na pladenj položimo peki papir, nanj pa nadrobimo testo. Pladenj nato postavimo za 8 minut v pečico ogreto na 190°C. Ko je pečeno, dodamo še mleto kavo.
Ajdovo kašo dodamo sladoledni masi in še nekaj minut kuhamo. Nato vsebino zmiksamo in postavimo v zamrzovalnik, da se strdi.
Za omako potrebujemo kislo smetano, sredico stroka vanilije in vse skupaj zavremo. V posebno posodico razbijemo jajce, ga zmešamo in mu dodamo koruzno moko. Vsebino posodice počasi zlivamo v posodo s kislo smetano. Zmes ne sme postati preveč gosta, če se to zgodi dodamo še malo kisle smetane. Kot sladilo dodamo med, ki pa ga mora biti ravno toliko, da se ga rahlo čuti.
V posodico kot osnovo damo omako nanjo položimo tri kepice sladoleda, na laske narezano svežo meto ter cramble.
p.s. Pri sladicah je recept z grami zelo pomemben, ker ga trenutno ni moč dobiti je zgoraj napisano bolj kot napotek za vsebino.
vir slik: voyo.si