Odgovor na vprašanje ali je boljša maslo ali margarina se začne pri tem v čem je razlika med maslom in margarino.
Maslo je mlačni izdelek pridobljen iz sladke smetane, ki po uredbi Evropske unije ne sme vsebovati več kot 16% vode in mora vsebovati vsaj 82% mlečne maščobe.
Margarina se izdeluje iz hidroliziranih rastlinskih maščob, rastlinskih olj najmanj 82 % celotne vsebine.
Problem masla je, da vsebuje veliko nasičenih maščob ter ima visoko hranilno vrednost cca 35 kalorij na čajno žličko. Če pogledamo na maslo iz molekularne strani ga sestavljajo ogljik, vodik in kisik. Ogljiki pa so popolnoma obdani z vodiki kar predstavlja nasičene maščobne kisline te pa povezujemo s srčno-žilnimi obolenji.
Margarina, ki je kot je bilo rečeno na začetku narejena iz rastlinskih olj. Tukaj so ogljiki med seboj povezani z dvojno vezjo. Tako se nanje veže manj vodikov, kar pomeni manj nasičenih maščobnih kislin. A to za sabo potegne nekaj drugih lastnosti, kot je nižje tališče. Industrija se zato odloča za hidrogenizacijo, ki doda nekaj vodikov s tem pa olje postane bolj stabilno. Med postopkom pa se v molekulski zgradbi spremeni tudi konfiguracija iz CIS v TRANS. To pa pomeni precejšnjo spremembo v presnovi molekul.
Trans konfiguracija zmanjšuje »dober« holesterol in zvišuje slabega to pa povečuje riziko koronarnih srčnih obolenj. Kljub temu, da je margarina v osnovi boljša izbira se zaradi »vmešavanja« industrije ta prednost izniči. So pa že družbe, ki promovirajo, da ima njihova margarina malo oz. nič trans maščobnih kislin.
Maslo je torej naravni izdelek narejen iz ene snovi praviloma kravjega mleka, medtem ko je margarina predelana iz različnih snovi. Tako je pri margarinah potrebno biti previden saj so določene, ki vsebujejo trans maščobne kisline. Druge pa trans maščobnih kislin nimajo imajo manj kalorij in manj nasičenih maščob.
Branje, branje in še enkrat branje etiket je torej zelo pomembno. Predvsem pri margarinah, saj se te med seboj precej razlikujejo.