Juha “z žara” (Pečena juha) je česnova juha, ki ja na meniju 2. sezone šova Gostila išče šefa (Gostilna pri šefu (2. sezona)- jedilni list in cenik jedi, ki jih v Gostilni pri šefu lahko naročimo). Juha je pripravljena iz pečenega česna.
Za pripravo Pečene juhe potrebujemo: cel česen, gambere, toast, timijan, koriander, bel poper, maslo, smetano
Cel česen kuhamo vsaj 20 minut t.j. dokler ni čisto mehek. Nato ga prerežemo na pol in damo v žar. Žar je segret na 200°C, v njem pa so tudi v vodo namočeni oblanci belega oreha za dimljenje jedi.
Jušni vložek je sestavljen iz gamberov in toasta. Toast narežemo na kocke cca 0.5×0.5 cm in jih popražimo v ponvici.
Koriander in poper z zdrobimo, damo v vodo, dodamo še timijan in česen ter segrevamo. Kuhamo do 100°C in nato odstavimo, precedimo in ohladimo.
Iz pečenega česna naredimo pire in ga dodamo v prej ohlajeno tekočino, ki ji dodamo smetano, maslo, sol ter poper. Juho med miksanjem zgostimo s sredico toasta.
Surove gambere malo poparimo (2-3 minute). Zgolj toliko, da se malo obarvajo, saj se bodo do konca skuhali v vroči juhi.
Krožnik pripravimo tako, da na sredino damo gambere in popražen toast. Okoli pa pokapljamo z začinjenim oljem. Dolijemo še juho in na vrh položimo krebuljico.