Prekmurska šunka se od 26.4.2014 lahko kiti z oznako Zaščitena geografska označba. Zaščitena geografska označba (ZGP, Protected Geographical Indication-PGI) je podeljena, ko je kmetijski proizvod ali živilo tesno povezano z geografskim območjem. Torej da vsaj ena od stopenj proizvodnje, predelave ali priprave poteka na tem določenem območju na tradicionalni način.
Slovenija je predlog za registracijo prekmurske šunke vožila 10.8.2012, v uradnem listu EU je bila objava 11.12.2013 (Official Journal C361 11.12.2013). Registracija pa se je kot rečeno prej zgodila 26.4.2014
Kaj je prekmurska šunka?
V vlogi za registracijo so zapisali takole: „Prekmurska šunka“ je prekajena in sušena mesnina, pridobljena iz svežega stegna prašiča. Ima standardno in prepoznavno hruškasto obliko (kroj) z enakomerno rdečerjavo barvo površine kože. Med vsaj 6-mesečnim zorenjem se oblikuje značilen vonj in okus ter rubinasto rdeča barva zrele prekajene mišičnine in enakomerna smetanasto bela barva podkožne slanine. Mišičnina je rahlo marmorirana in dobro povezana s slanino, katere debelina je najmanj 10 mm – izpod stegnenične glave. V vonju in okusu je čutiti prijetno zaznavo dima, pri čemer pa sestavine dima v nobenem primeru ne prekrivajo
arome zrelega mesa. Tekstura šunke je zaradi dovolj dolge dobe zorenja nežna, gladka in prijetno sočna.
Vsebnost kuhinjske soli v končnem izdelku lahko znaša največ 9 %, osušek (izguba teže med zorenjem)
največ 45 % in teža najmanj 2,75 kg.
Krojen kos svežega stegna prašiča je odrezan 3–4 cm izpod stegnenične glave (caput ossis femoris), brez nogice, kosti skočnega sklepa, medenične kosti, stegnenice in golenice z značilno gubo na skočnem sklepu. Na tipičnem prečnem prerezu ga sestavljajo sledeče mišice in mišične skupine s kožo in podkožno slanino: zunanje stegno (m. biceps femoris in semitendinosus), notranje stegno (m. semimembranosus), krogla (m. quadriceps femoris) in del glutealne mišičnine (m. gluteus medius in gluteus superficialis). Teža celega stegna prašiča po oblikovanju v definiran kroj in v fazi pred soljenjem ne sme biti manjša
od 5 kg.
Kje se lahko proizvaja Prekmursko šunko?
„Prekmurska šunka“ se proizvaja na geografskem območju Prekmurja, to je na severovzhodnem delu Slovenije. Področje izdelave omejuje reka Mura in državne meje z Avstrijo, Madžarsko in Hrvaško.
Celoten seznam slovenske hrane z oznakami -zaščitena označba porekla (ZOP, PDI), zaščitena geografska označba (ZGO, PGI) in zajamčena tradicionalna posebnost (ZTP, TSG).
vir slike: mojkraj.info