Špela Klopčič je ena od tekmovalk 3. sezone šova Gostilna išče šefa (2014). Stara je 19 let, prihaja iz Preloga pri Domžalah, po poklicu pa je gastronom-hotelir. Vse ostale tekmovalce pa lahko najdete tukaj (Tekmovalci šova Gostilna išče šefa 3. sezona (2014) – Matevž, Damjan, Anže Š., Valerio, Anže O., Marko, Edi, Nataša, Tina, Špela, Pia in Polonca).
Facebook stran: Špela Klopčič Gostilna išče šefa
Njena babica je bila po poklicu kuharica, a sama se je doslej preizkusila le v vlogi pomočnice kuharja. Pravi, da je njen največji dosežek ta, da ji je uspelo priti v gostilno, zdaj pa bi rada dokazala, koliko zmore in zna.”
Špela Klopčič se predstavi: Življenje mi pomeni družina in družina življenje. V življenju sem izkusila že marsikaj. Zgodaj sem začela z delom ob šoli, tako da nisem bila tista ‘tipična’ najstnica, ki je komaj čakala vikend za žur. Izkušnja, ki je ‘zožala’ naš sorodstveni krog, mi je dala potrditev, da lahko res zaupam svojim staršem, oziroma ju res lahko cenim. Glede nato, da sta kljub finančnemu stanju bila odlična podpornika in spravila v svet sestro, mene in mlajšega brata z normalnim in res lepim otroštvom. Nimam nekih pravih prijateljev, saj je danes težko dobiti prijatelja, ki te ne bo izdal, zato pa imam vse člane družine, ki so moji zelo dobri prijatelji, ki me najbolje poznajo in razumejo ter mi pomagajo, svetujejo in spodbujajo ter podpirajo pri vseh odločitvah. V prostem času katerega, ki ga je zelo malo, zelo rada spim (10 ur najmanj spanja), kolesarim ali se vozim z motorjem (pony ekspres), zelo rada pa se družim s prijatelji ob kavicah. Nedolgo nazaj sem imela priložnost kuhati s slepimi in slabovidnimi. Ko moraš nekomu pomagati samo olupiti krompir ali čebulo, se zamisliš, kako vesel si lahko, da si zdrav in da nisi odvisen od nekoga. Največji dosežek v življenju je to, da sem prišla v gostilno in da bom in sem dokazala, da nekaj pa pri mojih letih pa le znam.
Najljubša hrana in pijača: gratinirani makaroni z bolognese omako in pomarančni sok
Tvoja specialiteta: Je zelenjavna loparnica. Sestavljena je iz več plasti kot lazanja. Loparnico po plasteh ločijo palačinke. Vmes imamo različne nadeve. Prvi nadev so popraženi šampinjoni na čebuli in malo bešamela. Naslednji je skutin nadev z rumenjaki ter snegom in začinjen s soljo. Zadnji nadev je dušen riban korenček z kumino. Zadnjo plast zalijemo legirjem (kisla smetana in rumenjak).
Kdaj in zakaj si začutila ljubezen do kuhanja?
Ne spomnim se, kdaj točno bi začutila to povezavo med mano in kuhanjem. Vedno sem rada dobro jedla in do tega me je pripravila moja babica, ki je bila po poklicu kuharica. Kadar je kuhala, sem se vedno vrtela okoli nje, češ naj me dvigne, da vidim, kaj se kuha v loncu. Kasneje, ko sem začela s šolo, pa sem ji jaz kazala recepte in kuhala dobre jedi. Danes žal nimam več toliko časa, saj sem zaradi službe zelo malo doma, tako da že dolgo nisva skupaj ‘zaplesali’ v kuhinji.
Kaj ti pomeni kuhanje?
Pot so uspeha.
Spomni se najbolj smešnega, dramatičnega ali nenavadnega dogodka, ki se ti je pripetil med kuhanjem.
V šoli pri praksi smo kuhali govejo juho. Ko je profesorica po treh urah kuhanja rekla sošolki, naj juho precedi, je postavila v korito cedilo in zlila juho v korito. Mi pa smo ostali lačni.
Kakšne izkušnje z gostinstvom imaš?
Izkušnje v gostinstvu imam večinoma iz šolske prakse, prave izkušnje oziroma službo v gostinstvu pa sem dobila pred odhodom v gostilno, ko sem bila redno zaposlena kot pomočnica kuharja.
Zakaj bi prav ti morala postati zmagovalka šova?
Prednosti, ki bi me popeljale do zmage, so, da si s praktičnim delom hitro zapomnim stvari. Več stvari bi se naučila (stari kuharji bi le nadgrajevali) in pa, tudi če mi kaj ne gre po načrtih, ne obupam.