Pia Senčar je eden od tekmovalcev 3. sezone šova Gostilna išče šefa (2014). Star je 25 let, prihaja iz Kranja, po poklicu pa je kuhar. Vse ostale tekmovalce pa lahko najdete tukaj (Tekmovalci šova Gostilna išče šefa 3. sezona (2014) – Matevž, Damjan, Anže Š., Valerio, Anže O., Marko, Edi, Nataša, Tina, Špela, Pia in Polonca).
Facebook stran: Pia Senčar Gostilna išče šefa
Ker njena mama rada kuha, njen oče pa je ”mojster žara”, je tudi sama začela razvijati okus, pa tudi čut za estetiko na krožniku. Med študijem oblikovanja je ugotovila, da jo bolj veseli kuhanje kosila v študentskem domu, zato se je odločila za premor in premik v gostinske vode. Hrepenenje po svoji gostilni jo je pripeljalo pred šefa Bineta, po nova znanja in izkušnje.
Pia se predstavi: Rodila sem se v Mariboru in kaj kmalu ugotovila, da rada jem. A ti ne? Moja mama izredno dobro kuha, ati pa je mojster žara. Verjamem, da je njuna vzgoja pripomogla k razvitju mojega okusa in zato sem jima zelo hvaležna. Moja pot je vedno sledila neki domači estetiki, tako v hrani, kot v oblikovanju drugih stvari. Obiskovala sem gimnazijo, ki pa me ni izpolnjevala, najraje sem imela praktične aktivnosti in te so mi manjkale. Nadaljevala sem s študijem oblikovanja, ampak sem ugotovila, da me bolj veseli kuhanje kosila v študentskem domu, kot pa študij sam, zato sem se odločila za pavzo in se začela pomikati v gostinske vode. S pomočjo staršev sem odprla majhen lokal na smučišču in kljub nizkim temperaturam sem vztrajala tam skoraj vsak dan. A kmalu kuhano vino in čaj nista bila več dovolj in odločila sem se, da bi rada ustvarila svojo gostilnico. Rim ni bil zgrajen v enem dnevu in tudi jaz sem se odločila, da začnem z malim, zato sem se s svojimi kuharijami najprej predstavila na Festivalu kulinarike v Mariboru.
Najljubša hrana in pijača: istrski fuži s tartufi in penina z bezgovim sirupom
Tvoja specialiteta: Moja specialiteta je čokoladno korenčkova tortica, pri kateri moko nadomestim z zmletimi bučnimi semeni in na njej postrežem bučna semena, oblita z belo čokolado in aromo pomaranče.
Kdaj in zakaj si začutila ljubezen do kuhanja?
Ne spomnim se, kdaj točno, a ta ljubezen me spremlja že od malega.
Kaj ti pomeni kuhanje?
Pomeni mi odmor in sprostitev, saj se med kuhanjem osredotočam le na kombinacije okusov in na kuho samo. Takrat pozabim na vse ostalo in sem sama s sabo.
Kakšne izkušnje z gostinstvom imaš?
Delala sem kot hostesa, drugače pa na Pohorju za šankom svojega lokala. Nimam ravno veliko izkušenj, tudi v profesionalni kuhinji še nikoli nisem delala.
Zakaj bi prav ti morala postati zmagovalka šova?
Mislim, da se znam dobro delati v stresnih siuacijah in v hitrem tempu, ki ga narekuje kuhinja. Se zelo hitro učim in prilagajam situacijam. Verjamem, da bi znala organizirati delo v kuhinji in sčasoma postala tudi dober vodja.