Kranjski burger je nov burger v McDonald’s Slovenija. Kranjski burger bo premierno na voljo od jutri, 10.11.2016 v slovenskih restavracijah McDonald’s, saj je bil narejen posebej za Slovenijo. Burger bo na voljo v času akcije Alpski tedni v McDonald’su, ki traja do 4.1.2017.
Kot nakazuje že ime, je Kranjski burger povezan s Kranjsko, kjer pa je ena najbolj popularnih jedi kranjska klobasa. McDonald’s Slovenija je zato v sendvič dodal »kranjsko klobaso«, ki jo proizvaja Arvaj. Razlog za narekovaje se skriva v definiciji izgleda/priprave kranjske klobase. Kot veleva zaščitena geografska označba (ZGO / PGI) kranjske klobase mora ta biti »zašpiljena z leseno špilo v pare«. Torej, kljub temu, da Arvaj to »kranjsko klobaso« z večjim premerom dela po enakem receptu, to ni kranjska klobasa, ki je zaščitena v Evropski uniji.
Kako je sestavljen Kranjski burger v McDonald’s Slovenija?
V kruhovi bombeti, ki se jo uporablja za sendviče Clubhouse so: 100% goveji zrezek, rezina Arvajeve »kranjske klobase«, gorčica, gorčična omaka in rezina ementaler sira.
Alergeni in kalorične vrednosti
Alergeni, ki so v Kranjskem burgerju so: žito (pšenica), mleko in sezam. Kalorične vrednosti na 100g pa: 290.2 Kcal, 16.3g beljakovin, 16.6g maščob od tega 6.5g nasičenih, 15.4g ogljikovih hidratov od tega 2.6g sladkorja, 1.5g vlaknin ter 1.3g soli.
Cena samega burgerja bo 4.10€, veliki meni bo stal 6.40€, srednji pa 5.90€.