1. Festival velikonočne slovenske potice je danes, 13.4.2017 potekal na Gradu Otočec, kjer so predstavili in na koncu tudi dražili zmagovalne velikonočne potice. Na festival, ki je bil podprt tudi s strani Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, so prinesli 56 potic iz vse Slovenije. Slovenska potica bo kmalu tudi kandidirala za evropski znak Zajamčena tradicionalna posebnost (ZTP).
Velikonočna potica je bolj pehtranova kot orehova
Janez Bogataj, ki je bil eden od treh ocenjevalcev, je pojasnil, da je bilo največ potic orehovih, a hkrati dodal, da je to polnilo bolj božično kot velikonočno. Za velikonočni čas je zgodovinsko gledano bolj primeren pehtranov ali skutno-pehtranov nadev, ki zaradi uporabe pehtrana v sladki kombinaciji tudi sicer velja za eno naših posebnosti. Pomladanski okus potice pa predstavljajo tudi nadevi z luštrekom, drobnjakom, makom in korenčkom.
Zmagala je potica iz treh okusov
Zmagovalna potica je potice Jožice Dorniž, ki je pripravila potico treh okusov, orehov, pehtrana in maka. Drugo mesto na Festivalu slovenske velikonočne potice je zasedla potica Jožica Peršoh iz Hajdine, ki je pripravila orehovo potico z izjemno zanimivo notranjo konfiguracijo. Tretje mesto pa je zasedla pehtranova potica oz. pehtranka, ki jo je pripravila Silva Zupančič iz Šentjerneja. Posebno omembo pa si je zaslužila Poljanič iz Ljubljane, ki živi na Novi Zelandiji in je znana po oddaji Zdravo, Tereza!, ki je pripravila vegansko potico.
Vse zmagovalne potice so dražili in skupaj iztržili 750€, prav tako pa so prodaji tudi vse ostale potice, ki so prišle na festival in direktor družbe Terme Krka, Jože Berus je povedal, da bodo vsa zbrana sredstva namenili območnemu združenju Rdečega križa Novo mesto, ki v lokalnem okolju pomaga več kot 300 socialno šibkejšim družinam.