Obrat Mesnine dežele Kranjske (MDK) v Zalogu je od konca januarja 2018 zaprt zaradi ponavljajočih se težav z zagotavljanjem higiene prostorov. A kot pojasnjuje direktor MDK, Edvard Fonda, varnost in kakovost živil ni bila vprašljiva. Do zaprtja je prišlo zaradi nespoštovanja odločb inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin iz leta 2017, ki so bile ureditvene narave.
Da je z živili vse v redu, so potrdili tudi na inšpekciji, zato je MDK lahko trgovcem normalno dobavljal že proizvedene izdelke in to še vedno počne. Med ogledom zaprtega proizvodnega obrata je bilo tako moč videti salame, ki se še vedno sušijo. Proizvodnja v obratu SI 86 SE sicer odpravljajo s strani inšpekcije ugotovljene nepravilnosti. Gre predvsem za urejanje tlaka in zaščito stika sten s tlakom, ker se keramika kruši, morajo ta del zaščititi na način, da bo onemogoča krušenje, a hkrati zagotavljal 100% pralnost, popravljanje enega od kotlov, zamenjavo trakov, menjavo izolacije in odpravljanje neskladij v dokumentih z realnim stanjem v proizvodnji. Tukaj gre po besedah Fonde predvsem za to, da se postopki v proizvodnji podrobno popišejo, saj to zahteva zakonodaja.
Popravila za 10.000€, škoda v več 100.000€
Razlog za zaprtje obrata so torej inšpekcijske odločbe, ki so se nabrale v zadnjih 7-ih mesecih. Do neizpolnjevanja odločb je po besedah Fonde prišlo zaradi “vakuuma”, ki je nastal zaradi bolniške odsotnosti vodje, menjave strokovne službe in poletnih dopustov, hkrati pa tudi dejstva, da se v vsako prejeto odločbo skupaj z inšpekcijo niso posebej poglobili. Nastalo škodo ocenjujejo na več 100.000€, predvsem zaradi izgube zaupanja potrošnikov v blagovno znamko MDK, sama odprava nepravilnosti pa naj bi stala okoli 10.000€.
Edvard Fonda pričakuje, da bodo nepravilnosti odpravljene v roku, to je enem mesecu od začasnega zaprtja obrata, ki se je zgodilo 22.1.2018.