Italijanska tržnica Idea Italia je včeraj, 16.6.2018 že četrtič odprla svoja vrata na Pogačarjevem trgu v Ljubljani. Obiskovalci pa bodo izdelke iz Toskane, Umbrije, Lombardije, Emilije – Romanje in Sicilije lahko kupili do torka, 19.6.2018 med 8.00 in 20.00.
Italija je največja pridelovalka riža v Evropi
Največ riža pridelajo v pokrajinah Lombardija in Piedmont. Zato bodo tokrat v poulični kuhinji za zadovoljne želodce poskrbeli gostujoči kuharji iz Lombardije. Pripravljali bodo rižoto s svinjskim mesom risotto alla pilota, tradicionalno jed iz Mantove, ki jo pripravljajo luščilci riža, v italijanščini imenovani piloti.
Naprodaj bo tudi italijanski riž vialone nano, ki se uporablja za pripravo rižote. Na stojnicah bodo na voljo prigrizki, kot je polnjen odojek (porchetta), ocrte polnjene olive, obloženi kruhki (bruschetta), ocvrte riževe kroglice, polnjene z mesom, mozzarello in grahom (arancini) ter mozzarello.
Kaj ponujajo Sicilija, Sardinija, Toskana, Emilija – Romanja in Umbrija?
Ponudniki z otoka Sicilija, najbolj južne pokrajine Italije, bodo skrbeli predvsem za sladkosnede, saj bodo ponujali granito, osvežilno ledeno sadno poslastico, pa tudi s svojimi tipičnimi sladicami, kot je kanoli. S Sardinije bodo pripeljali kozje in ovčje sire, dolgo obstojen tanek kruh pane carasau in medene dobrote. Toskana se bo predstavila s široko paleto sirov iz kozjega, ovčjega in kravjega mleka, obogatenih tudi z vinom in pivom, pa tudi z merjaščevimi salamami, vinom in olivnim oljem. Pokrajina Emilija – Romanja slovi po parmezanu in mortadeli, Umbrija pa po svojih suhomesnatih izdelkih, še posebej pršutu.