Najbolj inovativna živila leta 2019 je v začetku februarja predstavil Inštitut za nutricionistiko, ki izbor izvaja od leta 2015. V izboru so lahko sodelovala živila, ki so bila proizvedena v Sloveniji in so bila na tržišče dana v preteklem letu.
110 prijavljenih izdelkov
Na tokratni razpis za Najbolj inovativna živila je bilo prijavljenih 110 izdelkov, kar je največ do zdaj, približno polovico predlogov, približno toliko kot pretekla leta, so podali potrošniki. 2/3 izdelkov je dobilo ugodno oceno za prehransko (hranilno) sestavo, ki je prvi izločitveni faktor, nato pa nadaljujejo z inovativnim vidikom živila.
6 podjetij, 11 inovativnih živil
Najbolj inovativna živila leta 2019 so tako:
*Minute zelenjavni obroki – leča s papriko in korenjem (Mercator IP)
*Minute zelenjavni obroki – kuskus s čičeriko (Mercator IP)
*Minute zelenjavni obroki – solata z ješprenjem (Mercator IP)
*Jogurt LCA borovnica, brez dodanega sladkorja in sladil (Mlekarna Celeia)
*BIO kefir zeleno jabolko (Kmetija Žgajnar)
*BIO kefir marelica in bučka (Kmetija Žgajnar)
*Kruh z drožmi (Spar Slovenija)
*Tereza’s choice – humus rdeča pesa (Organa)
*Tereza’s choice – mandljev namaz s cimetom in vaniljo (Organa)
*Gabaroni ekološki čičerikini svedrci (BMM)
*Gabaroni svedrci rdeče leče (BMM)
Foto: Inštitut za nutricionistiko