V Kavarni Park, ki je v začetku letošnjega leta zasijala v novi podobi, so včeraj, 5.10.2019 postavili nov mejnik, saj so postregli 15-milijonto kremšnito. Slaščičarji jo od leta 1953 vsak dan pripravljajo ročno, pri vsem skupaj pa je najbolj pomembna svežina sestavin.
Kako je nastala Originalna blejska kremna rezina?
Kremšnito oz. Originalno blejsko kremno rezino je na Bled pripeljal slaščičarski mojster Ištvan Lukačević, ki se je v poznih 40. letih iz Sente v Vojvodini z družino preselil na Bled. Leta 1953 je kot vodja slaščičarske delavnice v starem Hotelu Park sestavil recept za danes znamenito Originalno blejsko kremno rezino. Pri tem je uporabil star vojvodinski recept, le da je polovico jajčne kreme nadomestil s stepeno sladko smetano. Po Ištvanu Lukačeviću so krmilo v slaščičarski delavnici Hotela Park prevzele ženske. Najdlje, kar 25 let, je bila na čelu Parkovih slaščičarjev Angela Zupan, ki je svojo slaščičarsko kariero pričela že leta 1967.
Kremšnito slaščičarji ročno pripravljajo vsak dan
Kremšnito slaščičarji Kavarne Park pripravljajo vsak dan, tudi ob sobotah, nedeljah in praznikih. Razlog je svežina, ki se najbolj pozna pri testu. Za pripravo kremšnite dejansko ne uporabljajo veliko sestavin (sveža jajca, moka, sladka smetana, polnomastno mleko, sladkor in maslo), seveda pa za pripravo uporabljajo originalni recept. Praktično celotno delo poteka ročno, od ubijanja jajc do priprave listnatega testa in vmešavanja beljaka v jajčno kremo. Ena zadnjih pridobitev, ki je olajšala delo je avtomatizirano rezanje kremšnit na pravokotnike, velike 7 x 7 centimetrov.
Postregli so več kot 15 milijonov kremšnit
Včeraj so kot rečeno na Bledu postregli 15-milijonto kremšnito. Kot so pojasnili, so v tem času porabili 131 ton moke, 8.437 milijonov jajc in 1.556.000 litrov mleka. Če bi vse kremšnite postavili okoli Blejskega jezera pa bi nastalo 8 metrov visoko obzidje. Direktorica Sava Hotelov Bled Mojca Kraševec je ob predaji jubilejne kremšnite Tomažu iz Slovenj Gradca povedala:
Na Bledu smo danes izjemno veseli in ponosni, da smo postregli že 15-milijonto kremšnito, predvsem pa smo ponosni na to sladico, ki jo že 66 let delamo po istem tradicionalnem originalnem receptu, na stari način iz popolnoma naravnih sestavin. Nagrajencu čestitamo, dobil je res lepo nagrado. Vsak dan do konca življenja lahko pride v našo prenovljeno Kavarno Park in ga bo čakala brezplačna krema rezina. Upam, da je Tomaž sladkosned in bo izkoristil to priložnost.